Culinaire Creativiteit

Laatst wist Mijn Groote Liefde andermaal de piot lam te slaan met een culinaire spitsvondigheid rariteit.

Het weze vooraf duidelijk gesteld: tot mijn grote vreugde en insgelijk geluk kokkerelt Mijn Groote Liefde in een veel hogere divisie dan La Mama. Een vorkje meepikken aan de tafel van de eerste is helemaal geen straf of marteling, noch een godsgruwelijk corvee. Met het Kookboek der Boerinnenbond binnen handbereik, scoort Mijn Groote Liefde keer op keer, niet alleen bij mij, bij gelegenheid ook nog steeds bij Junior en Het Studentje, en occasioneel bij familie en vrienden.

Uiteindelijk is de collectie culinaire creaties van Mijn Groote Liefde – net als haar expedities in de haute-couture – immens en opzienbarend, in het bijzonder haar ‘projectjes‘ met taarten, koekjes, desserts en andere versnaperingen die doorgaans moeiteloos zoetekauwen het delirium nabij brengen. Een aantal van die verwezenlijkingen is voor eeuwig gebrand in het huishoudelijk geheugen van de Via Prosperità. Dat klinkt nogal positief, maar dat is het niet echt. Het zijn zonder uitzondering unieke fiasco’s, zoals alleen Mijn Groote Liefde dat voor elkaar krijgt én ermee wegkomt. Wat alle machtige missers bindt is hun oeverloze en dus onvergetelijke grappigheid.

Bij elke flop claimt Mijn Groote Liefde onveranderd een fatale fout in het voorliggend recept, dat zij naar eigen zeggen zeer nauwkeurig volgt. Recent ontdekte een multidisciplinaire wetenschappelijk team van de Universiteit van Adamstown dat die niet helemaal strookt met de waarheid. Uit hun onderzoek blijkt dat alle debacles – groot én klein – zich laten herleiden tot twee hoofdoorzaken, of een combinatie ervan.

Vooreerst kwamen de briljante bollebozen vrij snel tot de vaststelling dat Mijn Groote Liefde bij aanvang van haar gastronomische escapades meestal de eerste stap overslaat: het controleren of alle noodzakelijke benodigdheden voor handen zijn. Mijn ervaring bevestigt dit. Na een halfuur enthousiast gezwaai met potten en pannen weerklinkt in de keuken niet zelden een welgemeende “shit” bij de vaststelling dat er weer eens een of meerdere essentiële ingrediënten niet of in onvoldoende hoeveelheid aanwezig zijn. Steevast volgt na de vloekkreet een hoogst vermakelijke improvisatie waarbij Mijn Groote Liefde bestandsdelen uit het recept vervangt en/of vereiste volumes herberekent, steeds en onverminderd met een hilarisch resultaat.

De tweede rampreden is het zwarte beest van de vorsers. Uit grote schrik voor Mijn Groote Liefde hebben de angsthazen hun vaststelling vakkundig weggemoffeld in een van de vele addenda in hun rapport. En dan nog proberen zij de schuld af te wentelen op de Chef’s en andere auteurs van kookboeken. Blijkbaar vergeten die onverlaten bij elk recept een paar zeer belangrijke details te vermelden, zoals daar zijn “geduld” en “handigheid“.

Ook recent mocht de Via Prosperità zich verheugen op een paar staaltjes “Culinaire Creativiteit” (met hoofdletters) van Mijn Groote Liefde, die zonder uitzondering een plaatsje verdienen naast de Negerzoenen met het voorkomen van gerookte Alzheimer-hersenen, de Bokkepootjes met de allures van haard-klare boomstronken en de krokante en niet-oprolbare pannenkoeken, om er maar een paar te vernoemen. Die zaterdag vermommen de met veel enthousiasme aangekondigde havermoutkoekjes zich als schijven ter grootte van een medium pizza met de textuur van een mislukte pancake en gezegend met een eerder onbestemde smaak. Royaal overgoten met Agave- of Esdoorn-siroop zijn de (mis-)baksels wél heel lekker. Gelukkig maakt Mijn Groote Liefde die uitschuiver meer dan goed met de zelfgebakken Galetjes. Ze zijn heel lekker, ook de negenendertig procent extreem donkerbruine exemplaren.

De grootste technologische nieuwigheid waarmee Mijn Groote Liefde die dag de wereld verrijkt, laat zich het best omschrijven als Vloeibaar Marsepein. Het is lekker, ook al ziet het eruit zoals het klinkt, zelfs na een nachtje ijskast. En proef je bij elke hap hoe de drassige poedersuiker moeiteloos de grof gehakte amandelschilfers samenhoudt.

Ja, ik heb het opgegeten. Vrijwillig…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.