Metafysica

Laatst ontwaarde de Via Prosperità andermaal een glimp van een parallel universum.

Om te beginnen dit axioma: Mijn Groote Liefde is een godin met schoonheidsfoutjes. Niets menselijks is haar vreemd. Een sterke overlevingsdrang verhindert mij het dieper inzoomen op eventuele fysieke onvolmaaktheden, zo die al bestaan. Dát laat ik met veel plezier over aan stoere superhelden met geheime krachten. De weinige gebreken die ik durf aanhalen zijn ofwel ontastbaar, ofwel eerder het residu van een handeling.

De Via Prosperità kent een eenvoudig truukje om de aanwezigheid dan wel een kortgeleden passage van Mijn Groote Liefde te detecteren. Iets is veranderd en niet teruggekeerd naar de oorspronkelijke toestand: een niet-dichtgeschroefde jampot of melkkarton, een slecht gesloten en dus klapperende tussendeur, een omgeploegde lade (waarbij A op plaats B ligt en B op plaats C en C verdwenen is want nu in lade X en Y op plaats A…) enzoverder.

Maar dat zijn slechts achteraf manifestaties. Veel ingrijpender zijn de feitelijkheden waarbij Mijn Groote Liefde het bestaan en welzijn van de getuigen voor eeuwig verandert. Zoals het onheil wanneer de radio een van haar lievelingswijsjes brengt. De modus operandi is gekend: na het bevel tot algeheel stilzwijgen gooit zij zichzelf in een over-enthousiaste sing-a-long. Helaas.

Aficionado’s weten wel waarover ik het heb: Mijn Groote Liefde heeft een angelieke stem, en daarmee is alles gezegd. Zodra haar stembanden zanggewijs gaan trillen, ontbloot zich een trieste waarheid, met name haar feitelijk falen met de drie essentiële elementen van een sierlijke serenade: de toonaard, het ritme en het libretto. Aan de Via Prosperità botsen haar vocale erupties vaak tegen openlijk ginnegappen, grinniken en gieren. Steevast volgt verontwaardiging: “Ewel. Waarom lachen jullie? Ik zing toch juist?

En gelijk heeft zij!

Jarenlang doorgedreven metafysisch onderzoek onthult eindelijk een wetenschappelijke waarheid, waarvan de impact zich nauwelijks laat onderschatten: Mijn Groote Liefde kwinkeleert correct, maar dan wel in een ander universum. Haar zangtalent confirmeert simpelweg het bestaan van parallelle werelden. De feiten bekrachtigen die thesis en sluiten elke andere verklaring uit.

Op zich is dat vrolijk en hoopgevend, maar niet voor mijn gehoor.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.