Respect, altijd en overal

Laatst openbaarde Facebook zijn onvermogen tot nuance.

De piot heeft het gehad met de zogenaamde “Respect-rage“. Hij vindt het hele gedoe vreselijk tenenkrullend. “Respect voor de verpleging“, “Respect voor de politie“, “Respect voor het logistiek personeel“, en ga zo maar door. Corona of niet, de heilige overtuiging van de piot predikt altijd en overal respect voor alle mensen, ongeacht hun beroep, hun achtergrond en hun afkomst. Enkel bij individuen (en hoe zij zich gedragen binnen of naast bepaalde bewegingen) is dat respect niet automatisch en niet onvoorwaardelijk. En Covid-19 verandert niks aan die zaak.

Na een nachtje slapen besluit de piot zijn gedacht onverwijld op het smoelenboek te gooien. Helaas. Dat sociaal medium glorieert meer en meer middels korte, hapklare boodschappen op maat van smartpheun-surfers, waarbij het eerst beknibbeld wordt op nuance. Dat wringt, maar het is nu eenmaal zo.

Lang duurt het niet voor ne goeie copain een schijnbaar terechte opmerking plaatst: “(De verzorgenden) werken m.i. (in deze tijden) toch wel ver buiten hun taakomschrijving.

Daar moet de piot even over nadenken.

Misschien is het naïef van de piot om te geloven dat iedereen altijd en overal zijn stinkende best doet om zijn of haar job van zo goed mogelijk tot nog beter uit te voeren, ook en vooral in de verpleging en bij de politie. En dat wie van hen daarvoor niet de nodige energie of empathie kan opbrengen, overduidelijk het verkeerde beroep heeft gekozen. Of tegen een burn-out/bore-out aanschurkt.

Elke bezigheid, al dan niet professioneel, komt met een specifieke set responsabiliteiten en vereiste vaardigheden, met ingebakken securiteit en veranderlijkheid, met mooie en slechte dagen. Wie dat niet beseft is fout bezig.

Maar daar gaat het niet over.

In deze tijden draperen velen hun voorgevel met een (min of meer) wit laken, zogezegd als een teken van respect voor het verplegend personeel. De piot vraagt zich af wie van hen zich deze nobele intentie na deze storm nog zal herinneren, telkens de inspuiting of de behandeling meer pijn doet dan verwacht, de lang vooraf vastgelegde afspraak bij de dokter uitloopt of de spoedarts een andere patiënt voorrang verleent. De piot gelooft in de mensheid maar heeft er geen goed oog in.

Voor sommigen presteren verplegers, verzorgers en ander medisch personeel tijdens deze Corona-pandemie buiten alle verwachtingen. Dat feit verbaast de piot niet, want hij weet dat die helden altijd en overal het beste van zichzelf geven, Covid-19 of niet. Het is op zich gruwelijk dat zo’n vilein virus nodig is om dat duidelijk te maken.
Daarom: graag altijd en overal respect, en niet alleen tijdens deze pandemie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.