‘Mainstream Media’

Laatst gooide een Smoelenboek-bericht vol pseudo-wetenschap roet in het eten. En daarover wil de piot hier zijn hart luchten.

Aficionado’s hoef je het niet te vertellen: zoals zovelen heeft ondergetekende een hartsgrondige hekel aan internetplekjes met schijnbaar als enige roeping het invasief verspreiden van valse informatie en het foutief kaderen van feiten en wetenschap. Met de beste wil van de wereld snap ik niet hoe sommige creaturen voldoening vinden in het bedenken en verspreiden van die baarlijke en onzinnige leugens.

Net zomin kan ik verdragen hoe verblinde geesten op een schier ongecontroleerd en allicht oncontroleerbaar communicatieplatform als het Smoelenboek de meest potsierlijke quasch voor waar aannemen. De ironie wil dat sommigen onder hen zelfs de kolder van satirische sites niet herkennen en de meest maffe mares voor waar verspreiden of bekritiseren.

Nu zie ik mezelf graag als een kritische geest die neigt elk bericht met de nodige scepsis te benaderen, vooral wanneer het schreeuwt om aandacht, pretendeert een onnoemelijk onrecht aan te klagen of hard uithaalt naar de zogenaamde “mainstream media” in een poging “complotten tegen de menschheid” te openbaren. Waarvan akte.

Meestal volstaat een minimale dosis wetenschappelijk inzicht en een portie gezond verstand om de vinger te leggen om de onjuistheden in dergelijke nonsensberichten. Het open spitten van de bron biedt nog meer verheldering: doorgaans draagt elke bijdrage bij tot een totaalbeeld dat zich het best laat omschrijven als “oeverloos gewauwel op basis van een afkeer voor empirisch onderzoek“. Aan elke letter voel je dat dergelijke schrijvers (en bedenkers) nauwelijks geloof en waarde hechten aan het werk van ingenieurs en wetenschappers, politici en filosofen. Meestal suggereert zo’n harlekijn op duizend-en-een verschillende manieren dat de moderne kennis, geneeskunde en vul zelf maar aan, een bedriegerij is.

Trouwens, zodra ik ergens lees dat “de mainstream media het hier nooit over heeft” (of een variatie op dat thema) loeit in mijn hersenpan een sirene. Er is een reden waarom je in de pers niks of weinig leest over die absurditeiten. De lezers-& kijkers-fora van de meeste kranten, tijdschriften en omroepen mogen dan vaak een speeltuin van malcontenten zijn ten gevolge van een afwezige fact-checking door te duur geachte eindredacteurs, de eigenlijke titels, merken en nieuwsuitzendingen zijn dat niet. Een beetje journalist, redacteur of copy-writer zweert bij harde feiten. Daarom hanteert hij technieken en tools die fantastische en onwerkelijke verhalen ontbloten voor wat ze zijn: verzonnen. Die verdichtsels halen de media niet omdat ze niet waar zijn, niet omdat de media de waarheid wil verhullen. Zo simpel is het.

Ook nu weer stuit ik op het Smoelenboek (waar anders) op een verhaal die onmiddellijk alle alarmbellen doet afgaan. Een kennis post voor waar een bericht dat mondmaskers het Covid-19-virus helemaal niet tegenhouden en dat het dragen ervan schadelijker is voor de gezondheid dan Corona zelve. Nieuwsgierig klik ik op de link en kom terecht op een redelijk professioneel ogende website. Scrollen doorheen eerder geposte blogs onthult dat alle gebruikelijke verklikkers aanwezig zijn, van waanzinnige Chemtrails-analyses tot getuigenissen van anti-vaxers. Het zoeken naar de spreekwoordelijke pseudo-wetenschappelijke uiteenzettingen over de geneeskrachtige werking van magische bergkristallen uit het oudste zoutmeer op aarde, bewaar ik voor een andere keer. Of nooit.

Tegen beter weten in verkondig ik bij mijn FB-makker mijn scepsis over de kwaliteit van de door haar geciteerde site. Het antwoord van haar partner laat niet lang op zich wachten en is in stijl: “Op de “officiële mainstream” sites moet je ’t in ieder geval niet gaan zoeken. Daar is het allemaal mooi voorgekauwd door Big Farma en andere belanghebbenden.

Nadat ik bekomen ben van de schok laat ik weten dat ik toch liever meer geloof hecht aan echte kundigheid, want die heeft toch de mens naar de maan gebracht. De respons bespaar ik jullie. Einde verhaal.

Een gedachte over “‘Mainstream Media’

 1. Niets nieuws onder de zon Rik. De klassieke toogpraat van weleer is thans ingeplugd op de megafoon van het internet en zo werden alle togen ter wereld met elkaar verbonden, ook deze van de eenzame thuisdrinker.
  Je schrijft het wel lekker van je af, dat is goed en ver van al die holle andere praat.
  Sabine leest jouw pennenvruchten ook graag.
  Wie schrijft die blijft maat en daarvoor heb jij Smoelenboek gelukkig niet van doen.
  Groet
  John

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.