Onrecht-onmacht

Laatst veroorzaakte onrecht en onmacht fysiek ongemak bij de piot.

Laat ons zeggen waar het op staat. De voorbije week verdient een uitzonderlijk predicaat: tweeslachtig. Elke andere omschrijving is zonder uitzondering veel te omslachtig. Aan de ene muur staat een scherp snerpend salvo iniquiteiten. Aan de andere zijde floreren heerlijke sportieve prestaties, die evenwel het gevoel van onmacht om zoveel viezigheid nauwelijks kunnen maskeren.

Het eerste schot is een aanslepende affaire, die van kwaad naar erger neigt. Jaren geleden investeerde de piot in de hoedanigheid van onafhankelijk consultant belangeloos een aardige portie kostbare tijd en energie aan een benauwend management-mankement. Desondanks negeert de lakse leiding nog steeds vrolijk zijn toelichting van destijds. Heel recent ruist bij een zoveelste zielige zwieper felle frustratie in zijn hart en grijpt de piot naar het enige medicijn dat helpt: schrijven. Het onrecht leeft verder op papier, en gaat dus niet verloren. De piot begrijpt de motivatie niet: is het onkunde, onwil of bewust fout gedrag. Wordt vervolgd.

De volgende knal is een aanhoudende meanderende maledictie gestuwd door balorige bestierders met meer aandacht voor hun ego dan voor het maatschappelijk welzijn. Met de beste wil van de wereld kan de piot geen hoogte krijgen van hun achterban. Hoe zij de halve waarheden en hele leugens blijven incasseren is hem een raadsel. Hoe meer hij hierover denkt, hoe meer zijn gedachten op hetzelfde gekende ratelende rad landen: is het onkunde, onwil of bewust fout gedrag.

De laatste trap incasseert Het Studentje, waarna Mijn Groote Liefde en de piot de scherven mogen ruimen. Haar vakantiejob ligt haar nauw aan het hart. Die avond is de deur aan passagierszijde amper dicht als de tranen in haar ogen opwellen. In een grote geut gooit zij alle onverwerkte mistoestanden en bijhorende onrechtvaardigheden eruit. Terug aan de Via Prosperità herhaalt zijn haar grieven in het aanschijn van Mijn Groote Liefde. Opgelucht hoort de piot hoe uit haar mond hetzelfde troostend advies klinkt: “Praten, praten en vragen. En onder toezicht ben je zelden fout als de leiding faalt.” Het helpt, wat de donkere wolken lossen op.

De piot bijt op zijn potlood in een poging zijn smeulende haat voor trollen te temperen. De opstapeling van onrechtvaardigheden verziekt zijn hoofd en zijn gedachten. “Qu’est-ce qui prend ces gens?” Is het onkunde, onwil of bewust fout gedrag? En zijn er nog meer fatale factoren? Erupteert alle ellende uit een combinatie van twee of meerdere elementen?

Die vrees bovenop de angst uit onmacht om onrecht, snoert de piot de keel, in die mate dat zelfs de inkt in het pompje van zijn vulpen opdroogt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.