Repudiëntie-register

Laatst had de piot een (naar eigen zeggen) briljant idee om de maatschappij op termijn te verlossen van alle wetenschapsontkenners.

Feiten-verloochenaars zijn van alle tijden, daar valt weinig aan te doen. Sinds idiote geesten en hun regionale acolieten bijna een plicht zien in het wegwuiven van realiteit en zekerheden, is geen tel bij te houden van lieden die weigeren het bestaan zoals het is te aanvaarden, laat staan dat ze de minste poging doen om het te begrijpen.

Hun exposés, tegenwerkingen en overtuigingen schieten alle kanten uit. Soms is het grappig, altijd is het intriest. Waar de essays van zogenaamde flat-earthers op een bepaalde manier erg vermakelijk zijn, weten andere met kundig aaneengeregen leugens (of alternatieve feiten) een eigen waarheid te bekokstoven die bij geestesgenoten erg in trek zijn. De lijst met dwalingen is schier eindeloos, van anti-vaxxers over holocaust-ontkenners tot blinde strijders tegen elke vorm van technologische vooruitgang.

Het ultieme en meest recente spektakel bestaat uit de ontelbare, hoogst onwetenschappelijke verzinsels over Covid-19, het ontstaan en de verspreiding ervan en de mogelijkheden voor afweer en bescherming tegen Corona. Zonder enig vorm van kennis kaffert en kettert een razende roedel er op los. Hun schimpende woorden zaaien terreur en zijn even gevaarlijk als het vileine virus zelf.

Allicht is net als voor Covid-19 het traceren en isoleren van deze drommels een oplossing. Laat de staatsveiligheid ook dit soort quasi-terroristen volgen en met naam en toenaam opnemen in een repudiëntie-register, een repertorium met alle paniekzaaiers die wetenschap en feiten ontkennen.

Wie in het repudiëntie-register voorkomt, is officieel en ambtshalve erkend als een (bij gebrek aan een beter woord) wetenschapsontkenner. De overheid gaat er van uit dat de science-denier – in overeenstemming met zijn overtuiging – verzaakt aan elke ingreep of tussenkomst waarbij wetenschap, techniek of technologie een rol speelt. Op basis van dit repertorium zijn die drommels uitgesloten van medische bijstand in welke vorm dan ook. Zij mogen eveneens geen beroep doen op architecten, ingenieurs en technici. Ook stromend zuiver water, gas en elektriciteit is off limits, dus ook geen internet en smartphone.

Zodra die science-deniers en hun verdwaasde volgelingen uitgesloten zijn van elke vorm van wetenschappelijke, sociale en maatschappelijke bijstand, zal hun beweging dinosaurus-gewijs uitsterven. Letterlijk.

Een repudiëntie-register als Roundup voor wetenschapsontkenners, het lijkt me wel wat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.