Alles komt goed

Laatst schoten op Social Media expertiseloze experten het Corona-geduld van de piot aan diggelen.

Deze zinnen vloeien met veel vertraging en enig terughoudendheid uit de pen. De gedachten die ze verwoorden, zijn vooral geboren uit een soort verbijstering om alle cyber-heisa rond het vileine virus. Misschien was het Internet bij aanvang een solide boekenrek in een professoren-kamer. Vandaag zijn grote delen van het WorldWideWeb niet meer dan boertige brul-, bral- en braak-wedstrijden aan (letterlijk) spuuglelijke tapkasten in duistere kroegen waar het bier niet helemaal koosjer is.

Aan het begin van de Covid19-miserie kunnen de wetenschappers sporadisch opwellende rochel-stromen nog aan. Naarmate de crisis verder aansleept, zijn er bijna evenveel meningen als toetsenborden. Op zich is dat niet erg. Wel schrikbarend is hoe sommigen fantasie verwarren met werkelijkheid en kritische wetenschap verruilen voor een wedstrijdje “wetenschap beschimpen“. Heel snel verzuipt de Social Media in zelfverklaarde experten, vaak zonder enige expertise. Helemaal treurig zijn schijnbaar getalenteerde en gerespecteerde academici die een bepaald detail zodanig uitvergroten dat het algemeen overzicht verdwijnt.

Aanvankelijk lagen enkel de feiten over het virus en zijn impact onder vuur. Op een bepaald moment is dat omgeslagen. Vandaag nemen sommigen de virus-bestrijding zelf op de korrel: oeverloze en per definitie onvruchtbare discussies over het nut en onnut van mondmaskers en ontsmettingsgels, Social Distancing en quarantaine. Uiteindelijk zijn mondkapjes en afstand-houden niet meer dan de autogordels en motorhelmen van de pandemie-aanpak: ze belemmeren inderdaad “de vrijheid” en zijn zonder impact redelijk nutteloos. Voorbij die grens zijn ze in veel gevallen levensreddend.

Mijn Groote Liefde en haar piot proberen de Corona-richtlijnen zo nauwgezet mogelijk te volgen. Het staat iedereen vrij dat niet te doen, en waarschijnlijk hebben die mensen daar ook wel een reden voor.

Voor sommigen is hun vrijheid dierbaarder dan hun gezondheid. Daarover valt niet te discussiëren, zolang dit soort zelfbeschikkingsrecht de vrijheid en de gezondheid van anderen niet in gevaar brengt, want dan is het misdadig.

Anderen trekken wetenschap zelf in twijfel. Ze vallen voor het geleuter van fantasten, wiens spinsels lijken op ernstige wetenschappelijke studies volgens de regels van de kunst, maar die in werkelijkheid gebaseerd zijn op leugens en sofistiek. Met hun gewauwel sleuren deze expertiseloze experten argeloze en goedgelovige burgers mee tot aan de rand van een grafkuil. Het is bijna crimineel.

Uiteindelijk is het een keuze maken, tussen twee soorten levens, met daartussen een aantal varianten en opties. Centraal ijkpunt is het respect voor de ander en zijn voorkeuren. En dan komt alles wel goed.

Alles komt goed, mits gezond verstand.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.