Gin

Laatst glorieerde Mijn Groote Liefde, want de rollen waren eindelijke omgekeerd en dat temperde haar grootste frustratie ooit.

Sommige aficionado’s hebben er naar verluid nachtmerries over: het gedraaf door velden en bossen van Mijn Groote Liefde en haar piot. In den beginne is de geregelde exercitie voor de piot meermaals het synoniem voor een marteling. Vandaag staat het regelmatig rennen eerder voor een hevige hunkering, tot grote vreugde van Mijn Groote Liefde. Waar vorige jaar rond deze tijd de piot alleen al bij de gedachte aan een joggingpartij kreunt en steunt, heeft hij recent plezier gevonden in de sportieve inspanning.

Het is niet al peis en vree. Na een gemeenschappelijke looppleziertje resulteert het uitlezen van de onderscheiden sporthorloges voor Mijn Groote Liefde vrijwel onveranderlijk in een gigantische golf frustraties. Haar gemiddelde hartslag is zonder uitzondering veel – zeg maar heel veel – hoger dan die van de piot, terwijl haar BMI en haar leeftijd zoveel lager zijn. Dat fenomeen is in strijd met elke logica.

Daarnaast is er ook het zogenaamde Stilistisch Schisma. Het is een goed bewaard geheim dat Mijn Groote Liefde en de piot het fenomeen joggen identiek interpreteren, ervaren en uitvoeren, met uitzondering van snelheid, paslengte, duur en parcours. Wanneer de piot zich spiegelt aan het tempo en de loopstijl van Mijn Groote Liefde gaat zijn luchtpijp rochelen als een versleten schoorsteen en krijg hij na afloop spierkrampen tot achter zijn oren. Andersom vindt Mijn Groote Liefde geen atletische bevrediging in de cadans en de vaart van de piot. Bij die gelegenheden heeft zij dan ook adem op overschot om de ingeslagen richting én de ondergrond van de gekozen route in alle toonaarden te bekritiseren.

Dit Stilistisch Schisma is in onderling overleg en tot ieders bevrediging opgelost met de introductie van gescheiden loopsessies. Tijdens de week doet Mijn Groote Liefde haar ding na haar werkdag op de Factorij. De piot geniet oeverloos van menig rustige ren voor het ontbijt. Enkel in het weekend waagt de Via Prosperità zich aan een gezamenlijk joggingpartijtje.

Deze Entente Athlétique lost veel op, maar niet de Hartslag-hysterie, zoals dat weekend blijkt. De kalender verleent de piot de bevoegdheid om parcours, afstand en snelheid van de gezamenlijke weekendloop te bepalen, een gezag dat dit keer de gebruikelijke machtsgreep binnen de eerste kilometer overleeft. Het is prachtig joggingweer en de endorfines stromen rijkelijk. Onder het lopen controleert de piot regelmatig zijn hartslag, en die blijft de hele rit onveranderlijk ongewoon hoog. Dat voelt evenwel zo niet aan en hij heeft er geen last van, integendeel.

Bij het gezamenlijk uitlezen van de sportdata, gaat Mijn Groote Liefde vrijwel onmiddellijk door het dak. Heel ongewoon kleurt de HS-curve van de piot bloedrood, waar zij vooral in “groen” en “oranje” heeft rondgehuppeld. Dat geeft de Via Prosperità stof tot nadenken.

Enkele uren later, onder het avondeten, is Mijn Groote Liefde nog steeds niet uitgetaterd over het feit dat de rollen eens omgedraaid zijn: de piot een hoge hartslag en zij een relatief lage. “Het is een omgekeerde wereld,” schatert zij. Moegetergd verzint de piot een wilde verklaring: “Het verschil zit ‘em in het aperitief van gisteren. Ik had twee glazen wijn en gij alleen maar een gin-tonic. Mijn hart had een kater. En als gij jouw hartslag laag wil houden, moet ge nog meer gin drinken.

De piot zag de plagerige klets tegen zijn achterhoofd nauwelijks aankomen. Ook bij een lagere hartslag mept Mijn Groote Liefde sneller dan haar schaduw.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.