Pistool

Laatst wees het universum andermaal op het feit dat rampspoed nooit veraf is en dat kleine dingen het verschil kunnen maken.

Het is een vrolijke bedoening in de keuken van de Via Prosperità. Het lijkt wel de evocatie van een mediterraan kookvertrek. Mijn Groote Liefde produceert fijne koekjes en Het Studentje bewijst haar vaardigheid met pasta en groenten, wijl zij kwebbelen in de beste zuiderse traditie, zoals alleen goeie vriendinnen dat kunnen. Aan de keukentafel houdt Mattoo het hoofd koel en stileert op zijn tablet een paar fijne ontwerpen. De piot kent zijn meisjes. Hij trekt zich wijselijk terug op de Chesterfield en geniet van een reeds lang geleden opgenomen NFL-wedstrijd.

Nog voor de eerste touchdown toetert de smartphone van de piot het Dies Irae uit het Requiem van Verdi. Op het scherm verschijnt het gezicht van Mel G., de levenspartner van Junior en moeder van diens dochter. De piot vindt dat vreemd, want doorgaans verloopt hun communicatie via WhatsApp. Met een lichte aarzeling in de vingers verschuift de piot het groene hoorntje. Na het “Hallo, met de piot!” hoort hij dit keer niet de verwachte meisjesstem. “Dag Vaoder,” bast Junior en lichtjes opgewonden begint hij aan een ijzingwekkend verhaal.

Junior is na de dagtaak aangereden.

Een bolide van Duitse makelij maakt zijn reputatie helemaal waar en laat zijn nummerplaat spiegelen in de achterbumper van Juniors bedrijfswagen. Ter hoogte van de Berlaarse Waterplas schikt Junior zich naar de opgelegde snelheid ter bescherming van de vele bezoekers. Plots voelt hij hoe de achterligger hem aanrijdt. Niet heftig, maar net hard genoeg, goed voor een onprettig duwtje in de rug. Zoals het hoort zet Junior de richtingaanwijzer op en wenkt zijn belager naar de parkeerstrook. Net voor zijn wagen tot stilstand komt, voelt hij nog een laatste tikje.

Junior stapt uit, maakt de man achter het stuur duidelijk dat de schade nogal meevalt, dat hij met een bedrijfswagen rijdt en daarom ook het aanrijdingsformulier moet invullen. De tegenpartij knikt verweesd. Terwijl Junior zijn autopapieren gaat ophalen, hoort hij de omstanders roepen en joelen. Snel draait hij zich om en kan nog net de impact van de wagen anticiperen. De tegenpartij pleegt vluchtmisdrijf. Dank zij de combinatie jongeren, smartphones en spektakel is er meer dan een handvol getuigen: er zijn opnames.

De politie is heel snel ter plaatse, doet de nodige vaststellingen, noteert de nummerplaat van de voortvluchtige en stelt Junior gerust: ze weten wie de aanrijder is en ze maken er werk van. Enkele dagen later mag Junior zich aanbieden op het politiekantoor voor het verhoor in het kader van een strafrechtelijk onderzoek, zoals dat heet. De zaak komt in handen van het parket, en dat kan wat duren.

Dat alles zet de piot aan het denken.

Er verschuift, beweegt en verandert zoveel in de maatschappij dat de piot niet meer kan volgen. Bij momenten vult het zijn hart met schrik.

Zo zou de vluchter verklaard hebben dat hij schrik had van Junior. Daar kan de piot zich wel iets bij voorstellen. De weegschaal heeft drie cijfers nodig heeft om het geïnkt lichaam van Junior te beschrijven en hij tilt moeiteloos zijn partner boven het hoofd. Toch is dat hier allemaal van geen tel. Feit is dat de man een verkeersongeval veroorzaakt, zich schuldig en bang voelt en daarop met geweld vlucht. En daarbij is zijn auto een wapen. Daar gaat het om.

De vraag die de piot teistert is gruwelijk simpel: “Zo dit de USA was en de man een pistool op zak had, zou hij dan geschoten hebben op Junior?

De horreur van die gedachtegang slijt slechts langzaam weg.

Een gedachte over “Pistool

  1. Pingback: Graag een ferme stoot | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.