Brand !

Laatst brandde in de omgeving van de Via Prosperità een tuinhuis helemaal af. Pas een halve week later hoorde een verbaasde piot van het voorval.

Mijn Groote Liefde en de piot wonen in een rustige buurt. De Via Prosperità gedijt in een zijstraat van een zijstraat van een drukke invalsweg. De scholen en het sportcentrum in de directe omgeving kleuren de wijk in als een Zone 30. Zelden heeft de straat een sluipwegfunctie, behalve bij het openen en het sluiten van de schoolpoorten.

Let wel: zeggen dat er nooit iets gebeurd, is op zijn minst overdreven.

Naast de “elleboog” aan het begin van de straat is er halverwege ook een verraderlijke en gevaarlijke 2°-bocht, waar de zoon van de Familie Doorzon ooit de controle over het stuur verloor en de Maria-automobiel molesteerde. Op een gezellig burensamenzijn wordt vaak smakelijk gelachen over dit fait divers.

Veel opmerkelijker zijn twee branden, feiten die telkens onopgemerkt bleven in de Via Prosperità.

Op een zondag enige jaren terug stapt de piot naar de bakker om verse pistolets. Op straat spreekt een ernstige heer hem aan. “Meneer. Weet u waar huisnummer 13 zich bevindt,” vraagt de man. Wijzend naar de “elleboog“, waar de lange oprit tussen de aanpalende percelen zich situeert, vraagt de piot hardop: “Waarom? Wat zoekt u?” Het antwoord dat volgt kan niet meer verrassend zijn: “Dat huis is vannacht helemaal uitgebrand! En op vraag van de verzekering wil ik het inspecteren.” Later hoort de piot van ooggetuigen dat de bluswerken nogal spectaculair verlopen zijn. En rustig, want Mijn Groote Liefde en de piot hebben doorgeslapen terwijl 75 meter verder een woning in de as ging.

Deze week is het opnieuw prijs. Aan het begin van de zaterdagse wandeling met gelegenheidslogé Baby Mae komt de Via Prosperità-trein voorbij een container waarin verre buren uit verschillende huizen met verenigde krachten verkoold puin dumpen. De piot kan zijn verbazing niet verbergen: “Wat is hier gebeurd?” Het antwoord komt snel: “Heb je dat vorige week niet gemerkt? De hele straat was afgesloten met brandweerwagens. Het tuinhuis van mijn buurman is in de vlammen opgegaan.” Terug thuis schakelt de piot Google in en landt op een artikel over de korte maar hevige brand. Een snelle blik op de kalender blaast zijn gêne weg: de piot was die bewuste dag uithuizig.

Om een lang verhaal kort te maken: ook een rustige straat heeft zijn spektakelmomenten.


Wat zegt internet? – Het artikel dat de piot wist te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.