Hondenweer

Laatst maakte prachtig hondenweer de piot therapeutisch melancholisch.

Die avond begeleidt een druilige regen mijn wagen huiswaarts. Toch zijn mijn gedachten niet bij het huilend weer, maar wel bij het fenomeen “wandelen“. Oorzaak is het miezeren bij schemerduister. Zo’n hondenweer initieert bij mij altijd weer flash-backs van avondlijke wandelingen met Kastaar en Charlie. De eerste was een kwieke straathond uit het asiel, de tweede een goeiige Irish Soft Coated Wheaten Terrier, beiden al even aanhankelijk.

Het is geen geheim: ik hou van honden, ik zie ze graag, ik knuffel ze graag. Met katten en mooie vrouwen is dat net zo, maar wel helemaal anders qua aanpak en techniek. Dat honden doorgaans dienaars zijn, en al de anderen zich per definitie laten dienen, speelt natuurlijk ook wel een rol. Maar we wijken af…

De Canis Lupus Familiaris is hét knuffelexcuus par excellence, en het schepsel komt met een groot aantal opportuniteiten. Naast een mogelijk gezelschapsdier is het beest ook een natuurlijke huisdeurbelversterker en veiligheidsadviseur bij nacht. Evenwel torent hoog boven dit alles uit het zeer breed therapeutisch potentieel van blaffers en andere keffers. Het belang van een hond als psychologische en fysieke coach laat zich niet overschatten.

Om te beginnen is het trouwe dier een toonbeeld van ware vriendschap. Zijn luisterend oor verdraagt alle ontboezemingen, zonder enige kans op een verkeerd begrepen woord dat de kameraadschap als een stuurloos schip bij nacht op de klippen jaagt. Er zijn ergere stormen nodig om die genegenheid aan flarden te blazen. Gedachten en zinnen die in ons hoofd nog vreemd, gewrongen of bizar klinken, nemen uitgesproken tegen een luisterend klankbord zinnige gedaantes aan. Dat is zo in de fauteuil bij een psychotherapeut, dat is niet minder in het gezelschap van een hond.

De gedomesticeerde wolf is ook een soort Personal Trainer, die bij leven en welzijn “het baasje” graag op sleeptouw neemt en verleidt tot cardiovasculair verantwoorde oefeningen. De eigenlijke intensiteit van de uitstapjes is afhankelijk van beider kunnen. Grappig genoeg versterken die wandelingen door straten, parken en bossen vaak ook de psychotherapeutisch impact van de dieren als klankbord. Want waar kan je beter openhartig praten dan in eenzame stilte.

Voor wie het nu nog niet duidelijk is: mij moet je niet overtuigen van het nut, de schoonheid en het empathisch vermogen van honden, integendeel.

Sinds het heengaan van Charlie is onze Zwarte Panter Willem het enige huisdier aan de Via Prosperità, een functie die hij met verve vervult. De komst van de Milwaukee Vibrator rijdt de mogelijke verwelkoming van een nieuwe hond in de wielen. Een kat is een zeer onafhankelijk dier, en kan mits wat afspraken met gelegenheidslakeien onze afwezigheid best verdragen. Met een hond is dat niet (of toch minder) het geval. Dus daarom blijft de hondenmand onder de trap voorlopig leeg.

Toch mis ik het blaffend gezelschap heel hard. Nog vaak denk ik aan de lange wandelingen en bijhorende gesprekken. Die zijn vandaag dan wel vervangen door heerlijke motortoertochten met oeverloze sensaties en verscherpte inzichten, toch is het niet helemaal hetzelfde. Meer dan eens voel ik de geest van Kastaar en/of Charlie uitnodigend tegen mijn benen aanschurken en krijg ik een fantoom kopstootje. Het is de uiting van een gemis dat bij elk hondenweer opnieuw opduikt.

Vandaar deze smeekbeke: wees tolerant. Sta mij alsjeblieft toe dat ik je Canis Lupus Familiaris knuffel en snoepjes voer. Gun mij hun vriendschap. En ja, ik weet het… De koestering is egoïstisch want het zalft enkel mijn eigen zielenrust.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.