Dromen van dromen

Laatst blies een keurig uitgegeven en kunstig geïllustreerd foliant vervoering in het hoofd van de piot.

De New Yorkse Belgen Jacqueline Goossens en Tom Ronse hebben een nieuw boek over The Big Apple. Het kunstig juweeltje heet “New York“. Aan die titel voegt het voorblad sierlijk fluisterend toe: “Een fotografische reis naar het wervelend verleden van een metropool die blijf verbazen.” Dat is precies wat het is. Een betere en meer geconcentreerde samenvatting is niet te bedenken. Het begint met een prachtige retro-cover en krijgt een vervolg in een waanzinnige collectie beelden. Daartussen schetsen verhalen van vroeger het fundament van het heden.

De USA: ik hou van het land en de inwoners, niet of minder van de bestuurders en de bevolking. Aficionado’s weten het wel. En ze kennen ook mijn standaardrespons op de vraag: “Waar zou je een paar jaar willen wonen?” Vandaag moet ik er net zo weinig over nadenken als toen zoveel zonnewendes geleden de kwestie een eerste maal ter sprake kwam: “Ofwel in de Provence, ofwel in New York“. Het eerste deel van het antwoord verbaast niemand. Bij het horen van de laatste locatie gaat menig wenkbrauw de hoogte in. En toch is het zo. Boeken als het voorliggende “New York” sterken mij niet alleen in mijn geloof, ze bewijzen dat mijn gevoel hierover helemaal niet bizar is. The Big City is een magische Melting Pot met de dynamiek van een zwart gat, die niemand onberoerd laat.

New York” presenteert een uitgebreide en uitmuntende selectie prentenkaarten, vakantiekiekjes, snapshots, kunstfoto’s, historische tekeningen, etsen en schetsen, verzameld rond een reeks onderwerpen en begrippen in een geslaagde poging om de veelzijdigheid van de mega-stad te vatten. De heldere hoofdstukken rond de diverse thema’s (Eiland van Tranen, Wall Street, De Wereld in een Notendop, Verticale Stad, Een Kerstverhaal… om er een paar te noemen) ontbloten de expertise en de achtergrond van de auteurs. Met elke zin bewijzen Jacqueline Goossens en Tom Ronse dat zij niet alleen journalisten, schrijvers en kunstenaar zijn, maar tevens erkende stadsgidsen en historici, wereldburgers die hun thuisstad aan de Hudson door en door kennen. Hun pen schildert de geschiedenis van Nieuw Amsterdam en filosofeert over de metropolis, met oog voor zowel de schoonheid als voor de duistere kantjes ervan. Hun canvas is een mengeling van eigen ervaringen, inzichten en historische feiten.

New York” is een heerlijke reis in woord en beeld. Het is dromen over wat voorbij is om het heden beter te zien en te begrijpen. Dat verleden is niet altijd zo mooi, maar wel steeds boeiend.

Bij het bladeren en lezen groeit bij elke pagina bij mij het verlangen om zodra het weer kan en mag, de lengte van de oceaan te overbruggen en The Five Boroughs te bezoeken.

Jacqueline Goossens & Tom Ronse, “New York”,
Uitgeverij Hannibal Books, ISBN 978 946 388 749 6
https://hannibalbooks.be/new-york#1957

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.