Orde en Netheid

Laatst maakte de piot de weg vrij voor een supergeheim genootschap.

De piot heeft een uitgesproken haat-liefdeverhouding met het mondmasker, de onbetwiste hoeksteen van de strijd tegen het venijnige en vileine virus. Al is het element “haat” misschien een iets te scherpe en te harde kwalificatie. Naargelang de situatie is het eerder een bron van ergernis en soms een oorzaak van smerig ongemak.

Vooral de vele, meestal chirurgische smoelvodden die straten en pleinen, fietspaden en voetweggetjes bevuilen, zijn hem een doorn in het oog. Telkens weer vraagt hij zich af of die items achteloos zijn weggegooid, dan wel per ongeluk door de gebruikers verloren zijn. De piot hoopt op het laatste edoch vreest het eerste. Deze onbedoelde fall-out van de Covid19-miserie doet zijn hart bloeden. De laatste tijd verlaat hij node het huis zonder een plastiek tas op zak. Onderweg raapt hij die Corona-troep op en mikt na afloop het zootje in de bruine restafvalzak in de Via Prosperità.

Daarnaast is er de mogelijke hinder bij het dragen van een mondmasker. De piot begrijpt dat heel wat mensen zich daar nog het meest aan storen. Zij vinden het mondmasker een aanslag op hun persoonlijke vrijheid. Zij dwalen. Elke persoonlijke vrijheid reikt zover totdat het de vrijheid en veiligheid van anderen in gevaar brengt. Wie die grens overschrijdt, brengt bewust of onbewust zijn medemensen in gevaar, zeker in geval van Covid19. Wat anti-vaxxers en andere waanzinnige pseudowetenschappers ook mogen beweren, het dragen van mondbescherming zet een rem op Corona-besmettingen. Het membraam voor de mond verhindert het inademen of uitblazen van vochtdruppeltjes met SARS-CoV-2-virussen, én bemoeilijkt het aanraken van het gezicht met een mogelijk besmette blote hand.

Voor de piot heeft het mondmasker nog een bijkomend ongerief. Na een uitje vergeet hij vaak dat hij de Mûlesleunse nog op heeft, wat tot hilarische toestanden kan leiden, inzonderheid wanneer hij na thuiskomst een slok koffie of water tot zich wil nemen. Hoe dolkomisch het achteraf ook mag zijn, op het moment zelf zijn de meest gepaste adjectieven “vuil” en “vies”.

Voor de volledigheid nog dit: de piot onthoudt zich van alle commentaar over het feit dat sommige mensen zoveel mooier zijn met een forse smoelvod voor het gezicht.

Uiteindelijk is deze nogal bizarre haat-liefdeverhouding voor de piot de inspiratie voor een excentriek en freakachtig initiatief. In het diepste geheim heeft hij een exclusief genootschap opgericht: De Orde van de Mûlesleunse. Deze sociëteit wil gelijkgestemden verenigen in hun overtuiging: “Het mondmasker is een last, maar ook een zegen. Het desgevraagd dragen is een uiting van respect voor de vrijheid van hun medemens“. Het lidmaatschap op uitnodiging (bel niet, u wordt gebeld) eist een dagelijks oprapen en ordentelijk weggooien van rondslingerende smoelvodden.

Met het genootschap wil de piot meer orde en netheid brengen in het mondmaskerdebat.

Elke persoonlijke vrijheid reikt zover totdat het de vrijheid en veiligheid van anderen in gevaar brengt. 

De Piot, Voorzitter voor het Leven van De Orde van de Mûlesleunse

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.