Relatief

Laatste onthulde een Zuiderse stad nogal wat over relativiteit en meetbaarheid.

Avignon schittert in de vroege zomerzon. De pleinen, parken en straten van de Provençaalse Pausenstad jubelen van schoonheid en verlangen. De afwezigheid van plompe en botte toeristen doet het hart van de piot smelten. En natuurlijk ook het groot aantal mooie meisjes, frivole vrouwen en prachtige dames die hun huid gulzig van de Provençaalse zon laten proeven.

Het is een publiek geheim dat Le Midi iets schoons doet met moeders en dochters. In het hoofd van de piot zijn alle zuiderse zusters ranke Arlesiennes, ook al vertellen zijn ogen iets anders. Toch kan geen enkel mondmasker verhullen dat zelfs de volslankere deernes een betoverend je-ne-sais-pas-quoi uitstralen die je enkel in deze streken kan savoureren.

Op een bankje genietend van natuurlijk infrarood laat de piot de indrukken tot zich komen. Schoolmeisjes flaneren door het park, op zoek naar een rustig plekje voor hun lunch. Stoere puberjongens proberen niet eens indruk te maken: ze weten dat die inspanningen bij voorbaat verloren moeite zijn. Gezapig haasten huisvrouwen zich ergens heen, kantoorlui kuieren hun middagpauze weg.

Terwijl de piot een schuchtere zweetdruppel voelt opwellen, landt zijn aandacht op de grote vestimentaire bontheid. Niet zozeer de modieuze diversiteit, dan wel de verschillende intensiteit van de kledij is frappant. Sommige bakvissen en grilhaantjes zijn uitgesproken zomers gekleed, terwijl anderzijds het aantal wollen vestjes niet te tellen is. Voor de enen is het net lauw genoeg voor een luchtige bloeze, voor anderen is het te kil om dat extra laagje thuis te laten. Rechts van de piot afficheert het digitaal uithangbord boven de apotheek met regelmaat de wetenschappelijk vastgestelde temperatuur (onder thermometerhut): 25 graden.

De piot zucht, van genot, niet van smart.

Overigens is het een bekend verhaal, dat zich het voorbije jaar op een andere, meer funeste manier manifesteerde. Aan de (meteorologische) wiskunde valt niet te tornen, de exacte interpretatie van data is een andere zaak. Wetenschap verdient geen twijfel. Een eigen invulling of lezing kan, zolang de feiten het respect krijgen die ze verdienen. De kerel met het fleece hoodie zal niet ontkennen dat het 25 graden is, maar dat vindt ie persoonlijk toch net iets te frisjes om in t-shirt te paraderen. De schoonheid met de dunne tule bloes boven het sober topje, de skinny jeans en raramuri-sandalen, ziet dat anders: voor haar kan het bij deze temperatuur net wel.

Daar moet de piot even over nadenken.

Au fond is het allemaal vrij onschuldig. Ondanks hun verschillende interpretatie brengt de een de ander niet in gevaar. De capuchon-sweater krijgt geen periculeuze pneumonie omwille van het ragfijne textiel van het meisje, en omgekeerd. Helaas zijn ook andere situaties denkbaar, waarbij het eigenzinnig interpreteren (of gewoonweg negeren) van wetenschappelijke feiten de medemens wél in gevaar brengt. De laatste maanden zijn de toxische voorbeelden legio en dat stemt tot droefenis.

De piot zucht nogmaals. Op dit moment blijft de tijd voor hem even stilstaan, al is ook dát relatief.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.