Sukkels

Laatst had de piot oprecht medelijden.

Het smoelenboek blijft verrassen, keer op keer, telkens weer. Op het moment dat de piot denkt dat het ergste boven ligt, komt er vaak toch nog een laagje bij. Andermaal is het zo en ook nu weer kunnen de ogen het ongeloof niet wegknipperen. Een kennis stelt onomwonden dat die losgeslagen inlandse terrorist een standbeeld verdient voor moed en opoffering. Dat is vertaald zijn reactie op een post van de piot over de misdadige inborst van de delinquente militair.

Het zet de piot aan het denken. Hoe noem je iemand die sympathie koestert voor een doorgedraaide terreurzaaier met afknallust? Wat is de naam voor zo’n persoon die laat uitschijnen dat hij desgevraagd zo’n potentiële moordenaar zonder aarzelen een helpende hand biedt? Het is geen echte terrorist, behalve jegens het goed fatsoen. Het is geen echte crimineel, behoudens in gedachten. Het is geen misdadiger, tenminste niet in dit verband.

Wat is de juiste titel voor zo’n kerel? Hij is onomwonden iemand die vanop de tweede rij terreur steunt. De vraag is of dit soort criminelen het begrip “secondanten” kent? Een soort voetvolk dat secundaire terreur zaait en plant? Op die manier bekeken zijn het eigenlijk secundaire terroristen. Helaas is dat woord allesbehalve sexy. “Secundary Terrorist”: it sucks.

Hoewel! Wat als we afkorten? Wat als we de klankopvolging min of meer respecteren en van “secundary terrorist” simpelweg “suckterrorist” maken. Dat is al een mooier woord, dat bovendien een zekere gelaagdheid beidt. En het kan nog schoner. Als je “suckterrorist” nog verder inkookt, kom je terecht bij “sukkel“. En eigenlijk zijn die kerels met dat soort neigingen dat ook, als je er even dieper over nadenkt.

De etiquette dicteert dat je compassie hebt met een sukkel – of zoals het synoniemenwoordenboek uitlegt – met een cretin, een debiel, een domkop, een domoor, een druiloor, een dwaas, een dwaze, een ei, een ezel, een idioot, een imbeciel, een klungel, een kluns, een knoeier, een kruk, een lijs, een mislukkeling, een nul, een oen, een onnozelaar, een peer, een prutser, een schaap, een schlemiel, een stakker, een stomkop, een stommeling, een stommerd, een stommerik, een stumperd, een stuntel, een sukkelaar, een sul, een treuzelaar, een uilskuiken, een zot en last but not least: met een zwakzinnige. Medelijden is een terechte emotie, want of ze het nu willen of niet, het zijn om meer dan een reden triestige gevallen.

Toch beseft de piot dat het oppassen geblazen is. Dergelijke sukkels verdienen meer dan achteloze deernis. Ze zijn wel degelijk onze ernstige aandacht waard, want ongetwijfeld kunnen ze ontzettend gemeen en gevaarlijk zijn. Dat laatste heeft er echt alle schijn van.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.