Het Boek Boef

Laatst ging in de Via Prosperità het “Boek Boef” van hand tot hand.

Aan de Via Prosperità is de Canis Lupus Familiaris een graag geziene gast. Lang voordat er sprake is van Junior en Het Studentje redden Mijn Groote Liefde en haar piot een straathond uit het asiel. Kastaar is ontegensprekelijk het product van een fox-hondje en nog wat onbestemds, grenzeloos vriendelijk en aanhankelijk, en helaas ook zowat constant in de rui. Daarna komt Charlie, een knettergekke Irish Soft-Coated Wheaten Terrier. Met zijn superzacht karakter verovert hij het hart van iedereen, ook dat van Tante Faffy die hardnekkig volhoudt dat het beest eigenlijk een “Kwieten” is. De beslissing om na zijn pijnlijk heengaan geen huisdier meer te nemen, houdt slechts een handvol jaren stand. Vandaag is er Magnifieke Marcel, een niet zo raszuivere Labradoodle die veel slimmer is dan hij zich voordoet en ondertussen alles probeert op te vreten wat hij tegenkomt.

Kortom, enkel balorige mensen uiten hypocriete verwondering over de snelheid waarmee de meesterlijke getuigenis “Boef, Hoe ik een wilde Spaanse berghond in huis nam“, van Jana Elza Wuyts zijn weg vindt naar de leestafel van de Via Prosperità. Als eerste leest de piot de paperback letterlijk in één ruk uit, de dag van aankoop. Daarna vat Mijn Groote Liefde het uitgelezen werk (krijg ik punten voor deze woordspeling?) zuchtend samen in één woord: “Ohwelheere“. En dat is een Groot Compliment.

Het Boek Boef vertelt wat de ondertitel belooft. En is ook een beetje misleidend, op twee vlakken.

Enerzijds is het beest in kwestie van oorsprong inderdaad een verwilderde Spaanse berghond, een “rasechte” Podenco. Zijn echte naam is evenwel “Cabron Sinvergüenza de Bellaco de las Montañas“. Gemakshalve houdt iedereen het op “Boef“: dat bekt beter. Het beest is een gangster die geen God of gebod kent of erkent, totdat Jana en Marnix er zich mee gaan bemoeien.

Anderzijds gaat deze getuigenis helemaal niet over de ontheemde harige schurk uit de titel en hoe hij noodgedwongen zijn Spaans gebergte verruilt voor de glooiende bossen van Ostbelgien. Het Boek Boef is de kroniek over de transformatie en de lotgevallen van zijn “baasjes”. Het is de geschiedenis van hoe zijn begeleiders de ingewikkelde en vergeten taal “Podenco” met vallen en opstaan (dat eerste is soms letterlijk te nemen) leren begrijpen en hoe zij tegelijk het beest Vlaams bijbrengen.

Die kanttekeningen mogen geen reden zijn om het boek niet aan te schaffen. Integendeel. Hondenliefhebbers en -dienaars tuimelen bij het lezen van dit relaas van het ene treffend inzicht in de andere aha-erlebnis. Bij elk beschreven voorval, vaststelling of bedenking stijgt in menig huishouden met hond uitbundig applaus op. Niet voor Boef, wel om de vlotheid waarmee Jana Elza Wuyts het onbeschrijfbare heerlijk helder herkenbaar uit de doeken doet.

En voor wie nog niet overtuigd is: per verkocht exemplaar gaat 1€ naar organisaties die zich inzetten voor hondenwelzijn. Kopen die handel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.