Je Maintiendrai

Laatst voelde de piot zich voor eventjes verlamd.

Schrik. Angst. Vrees. Het zijn woorden die ik niet zo graag in de mond neem. Maar toch ben ik bang. De laatste tijd besmet een grote bekommernis namelijk mijn toekomstdromen en dat voelt vies aan. Zelden ben ik bang dat iets slechts mij zal overkomen. Daarentegen ben ik wel als de dood dat het goede niet zal gebeuren, hoezeer ik er ook naar hunker. En dat sentiment is toxisch en leidt tot schrik in het kwadraat. Of om nog maar eens mijn evangelie te parafraseren: “What I fear most of all, is fear“.

Vandaag draait mijn bibberatie rond de USA en in het bijzonder de plannen van de Via Prosperità om binnen een decade nog eens in het zadel van een Milwaukee Vibrator te toeren doorheen dat prachtig land.

Mijn grootste bezorgdheid is dat ondanks al het dromen, plannen en schikken onze volgende Amerika-reis niet zal kunnen plaatsvinden, en dat dit niks te maken zal hebben met organisatorische, familiale of budgettaire redenen, en alles met de staat van het land. De voorbije maanden en jaren was de grootste democratie ter wereld bij herhaling het toneel van bruut geweld. Waarheid en rechtvaardigheid lagen er (soms letterlijk) onder vuur. Reportages, verslagen en documentaires uit dit werelddeel onthaal ik met wisselend ongeloof. “Zo erg kan het toch niet zijn“, hoop ik dan, maar helaas ben ik nooit echt daarvan overtuigd.

Aficionado’s weten het wel: ik hou van de Verenigde Staten, van het land en van zijn mensen. Over de voorbije 25 jaar ben ik graag en vaak de oceaan overgetrokken en vrijwel iedere keer liep ik regelrecht in gastvrije armen. Het aantal uitzonderingen daarop is op één hand te tellen. Stuk voor stuk zijn het ontmoetingen met een bepaald soort mensen dat je ook in de Oude Wereld aantreft. Sommige individuen beschouwen het nu eenmaal hun persoonlijke missie om de medemens het leven zo zuur mogelijk te maken. Dat soort creaturen dus.

Toch blijft mijn kijker gericht op de Noord-Amerikaanse federatie, ondanks de wraakroepende gruwel en verlammende leugens waaronder het gebukt gaat. Helaas verzandt daarbij mijn nadenken over een eventuele coast-to-coast-trektocht al snel in piekeren. Twee voorvallen maken komaf met dat tobben.

Eerst proeft een Facebook-kennis mijn oprechte ongerustheid die dreigt uit te monden in opstandigheid. “De US is een zeer gecompliceerd land met een complexe geschiedenis“, is haar reactie, “Zeggen dat er ooit binnenlandse rust was, is liegen.” En zij kan het weten. Meer dan dertig jaar geleden ruilde zij de Oost-Vlaamse polders in voor het toen exotische New York. Voor zij afsluit met een “Stay safe“, voegt zij er aan toe: “No regrets. Never a dull moment.” Zoveel eerlijkheid en zoveel warmte laat zich niet negeren en ik besluit haar respectvolle woorden te eren. Haar consideratie brandt mijn ergste twijfels weg. “The Great Lakes State“, “The Beaver State” en alles wat daartussen ligt, mogen zich het komende decennium aan een bezoekje verwachten!

Een paar weken later valt in België een zoveelste bom, die mijn blik nog verder opent en mijn besluit een nog steviger basis bezorgt. In de wetenschap dat zijn microfoon uitgeschakeld is, verliest een journalist zich in vunzig commentaar. Een golf van verontwaardiging spoelt door een groot deel van de bevolking. In een aantal kamers blijft het evenwel stil, of stijgen vergoelijkende reacties op, die doen denken aan wat ruim een maand eerder voorviel. Toen was het land in de ban van een dolgedraaide en voortvluchtige militair. Tot verbazing van menig weldenkend burger kon die potentiële moordenaar bij een deel van de bevolking rekenen op sympathie. Gelukkig bleef het bij verbaal geweld en andere fysiek ongevaarlijke steunbetuigingen.

Het vergde enige overpeinzingen voor het mij helemaal duidelijk was: wat zich in mijn vaderland afspeelt, verschilt au fond niet zo veel met de rebellie, de misleiding en het binnenlands terrorisme over de Grote Plas, tenminste als je de dimensies even wegdenkt. Want sowieso is alles in de United States of America zoveel groter, breder, dieper, harder en indrukwekkender dan in onze contreien.

Ook hier in het Vlakke Land stoefen pistoolslingeraars met hun wapenbezit, alleen niet in het openbaar omdat dat (voorlopig?) verboden is. Ook hier treffen gemene woorden-torpedo’s ruimhartige politieke demarches enkel en alleen omwille van de signatuur van de initiatiefnemers. Ook hier geven sommigen de voorkeur aan een verrottingsstrategie boven het streven naar welzijn en welvaart voor iedereen, in de hoop de federatie te verlammen. Ook hier regeert het demoniseren en ridiculiseren van heelder bevolkingsgroepen, niet zozeer uit domheid, maar als onderdeel van een slinkse en weloverwogen plan de campagne. Ook hier dreigt schofferen het te halen van dialogeren.

Met dat alles in het achterhoofd, neemt mijn benauwdheid inzake onze toekomstige rondreis een wending. Nu vaart hij in het zog van mijn ontsteltenis over alles wat zich afspeelt in mijn straat, mijn stad en mijn regio, mijn gewest en mijn land. Wat zich vandaag onder mijn ogen ontspruit is geestelijke en mentale Kattenstaart (1): als we niet opletten zal het smerige onkruid de hele tuin overwoekeren en geen ruimte laten voor wondermooie en bedwelmende bloemen. Standvastig wieden, lostrekken en weghalen is de meest aangewezen behandeling.

Je Maintiendrai (2).


(1)Heermoes” of “Kattenstaart” is een lastig te bestrijden onkruid. De wortelstokken groeien meters diep de grond in en vertakken zich ook horizontaal heel sterk.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Heermoes.


(2) Zoals hieronder, maar dan als Vrijzinnige. 🙂

Je maintiendrai la vertu et noblesse.
Je maintiendrai de mon nom la haultesse.
Je maintiendrai l’honneur, la foy, la loy
de Dieu, du Roy, de mes amys et moy.

Ik zal handhaven de deugd en adeldom
Ik zal handhaven de hoogheid van mijn naam
Ik zal handhaven de eer, het geloof en de wet
van God, van de Koning, van mijn vrienden en mij

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Je_maintiendrai

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.