Maskers

Laatst zag de piot andermaal een masker afduvelen.

Schrijven is niet alleen plezant, niet zelden neigt het ook naar therapie. Telkens iets voorvalt, ten goede of ten kwade, dan is la plume het instrument bij uitstek om alles op een rijtje te zetten. Laatst-afficionado’s kunnen dat niet weerleggen, hoe graag ze dat ook willen. Wanneer een masker breekt en de vallende scherven mij tot mijmeren aanzetten, is dat niet anders. Bij het doorbladeren van mijn schrijfsels struikel ik met stijgende verbazing en met gemengde gevoelens over eerder genoteerde voorvallen. Blijkbaar ligt het item bij mij nogal gevoelig.

Bij het andermaal instorten van een façade duurt het ook ditmaal geen etmaal voor ik een pen en haar opschrijfboek opzoekt. Zoals steeds duurt het wel iets langer voor het geschreven zijn weg naar de buitenwereld vindt.

Of het echt zo is, weet ik niet zo zeker en toch houd ik het mezelf graag voor: mijn huid is redelijk dik en nogal elastisch. En ja: ik bedoel dat voornamelijk in de figuurlijke zin. Als dat even niet zo is, dan werk ik daar aan, veel fanatieker dan aan mijn overgewicht. Om maar te zeggen dat ik mentaal wel wat kan verdragen.

Daarnaast is het mijn heilige overtuiging dat iedereen bij zijn naakte entree in deze wereld een goed mens is. Wat er daarna allemaal gebeurt is een ander verhaal. Dat neemt niet weg dat ik in beginsel iedereen benader met het respect dat een goed mens verdient. Helaas heeft in het verleden meer dan één persoon mijn vertrouwen beschaamt, en ik weet zeker dat het in de toekomst nog zal gebeuren.

Eerder dan te kiezen voor het leven van een heremiet, ben ik gaan nadenken over wat al die onfortuinlijke voorvallen gemeen hebben. Wat maakt dat ik bepaalde mensen die aanvankelijk mijn blind vertrouwen genieten, op den duur naar de achtergrond duw? En dat sommigen volledig uit mijn leven verdwijnen? Welke elementen spelen daarin een rol? Welke toetsstenen hanteer ik al dan niet bewust? Dat vraagstuk is een tijd- en energie-vreter.

Uiteindelijk blijkt RESPECT de gemene deler te zijn, meer bepaald het gemis aan respect in alle denkbare vormen, in alle mogelijke richtingen. Dergelijk verfoeilijk gebrek aan eerbied en achting vertaalt zich niet alleen in liegen, bedriegen en duistere agenda’s. Ook een totaal foute attitude kan een breekpunt zijn. Dat zonder consideratie omspringen met personen, begrippen en situaties blijkt voor mij keer op keer een no go te zijn. Ook nu weer.

Bij herhaling heft Mijn Groote Liefde het vingertje en waarschuwt mij dat Double Point geen eerlijk mens is. Ondertussen zou ik moeten weten dat zij meer dan ikzelf dit soort karakters correct kan inschatten, en toch hou ik vol dat de persoon in kwestie het goed meent met mij en de maatschappij. Zijn schijnbaar belangeloos engagement in talrijke projecten lijkt dit te onderstrepen. Evenwel brokkelt stapje bij stapje dit geloof af wanneer hij steeds vaker vragen en verzoeken ontwijkt of nietszeggende antwoorden geeft. Meer en meer merk ik ook dat hij bepaalde informatie doelbewust achterhoudt of grootsprakerig verkeerd weergeeft. Plotseling geraken de zaken in een stroomversnelling.

Na het zoveelste voorval confronteer ik Double Point met zijn inconsequenties, waarna hij heel snel grijpt naar het ultieme en favoriete wapen van zwakkelingen die zich in het nauw gedreven weten: schelden. Dat is een Onvergeeflijke Vloek zonder meer. Een andere optie dan het opblazen van de relatie die aanvankelijk mijn volle vertrouwen had, rest mij niet.

Uiteindelijk is dat spijtig, want niet alleen doet elk afscheid pijn, het draagt heel vaak ook “collateral damage” in zich. In dit specifiek geval vernauwt het de betrokkenheid bij een beweging die mij nauw aan het hart ligt. Maar dat neveneffect kan en mag niet tornen aan mijn heilig principe: “Wie de maatschappij, medemensen of mezelf onrespectvol bejegent, verdient mijn achting niet, wat ook de gevolgen mogen zijn.

Zoals altijd, voelt het afscheid van een valse vriend als een bevrijding…

Een gedachte over “Maskers

  1. Pingback: Relatie-wiskunde | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.