Perceptie

Laatst staarde de piot ontredderd en met verbazing naar het woord “parochiaal“.

De vrijzinnig humanistische koepelorganisatie deMens.nu, voorheen de Unie Vrijzinnige Verenigingen (UVV), viert haar vijftigste verjaardag. In menig huisvandeMens is dat een dankbare reden om te feesten. Ook de lokale gemeenschap waar de piot zich schuchter thuis voelt, celebreert die halve eeuw middels allerlei activiteiten, waaronder een wafelenbak. Enige tijd geleden valt in de mailbox van menig sympathisant, vrijwilliger en medewerker een vriendelijke herinnering aan het festijn, gekoppeld aan een onschuldige vraag naar wafelijzers in bruikleen.

Enkele dagen voor het event krijgt de uitnodigingsmail een reply-to-all met een niet-onverstaanbare boodschap: “50 jaar UVV (deMens.nu) in ‘stijl’ vieren met een wafelenbak, dat noem ik een parochiale stijl. 50 jaar UVV vier je anders. Ik kom dus niet naar dat parochie feestje.” Dat antwoord zaait verwarring in de geest en het hart van de piot. “In welk universum zijn wafels, het bakken van dat geruit gebak en feesten met patisserie een alleenrecht van een specifieke levensbeschouwing, inzonderheid de katholieke?” vraagt een ontredderde piot aan een geschrokken Mijn Groote Liefde. Ook zij weet niet waarom het mengen en afbakken van bloem, eieren en suiker een exclusieve godvrezende bezigheid zou zijn. “Hebben wij een onvergeeflijke fout gemaakt door pannenkoeken, wafels en taart te serveren op de verjaardagsfeestjes van onze vrijzinnig en niet-gelovig opgevoede kinderen?” gooit de piot er achteraan. Ook ditmaal komt er geen antwoord.

Het duurt even voor de storm in het hoofd van de piot gaat liggen. ’s Anderendaags breekt de zon door de bewolking die zijn gedachten versluiert. Het kernwoord in de webpost is niet “wafel” en wél “parochie“. En dat is bijzonder interessant. “Paroikíā” is namelijk oud-Grieks voor “woongemeenschap“. Een Parochie is in essentie een lokale gemeenschap, niet zelden op bestuurlijk niveau. In Andorra, het Spaanse Asturië, Jersey, het Verenigd Koninkrijk, de voormalige Britse kolonies en zelfs in het Amerikaanse Louisiana, staat het begrip Parochie (of: Parish) nog steeds voor een bestuurlijk, administratief en civiel gebiedsdeel. Helaas is in de loop der tijden de term samen met zoveel andere concepten gekaapt door gelovige gemeenschappen, omdat het ook voor hen een handige kapstok is. Met Parochie verwijzen christenen van allerlei kunnen ondubbelzinnig naar eenzelfde kerk en ritus binnen een al dan niet beperkt geografisch gebied.

Plots is het de piot duidelijk. Waarschijnlijk is de schrijver van de gepikeerde repliek verblind door de claim die het katholicisme legt op het begrip “Parochie“. Enige aversie bij dergelijke aanspraken en daaruit voorvloeiende opdringerigheid door extremistisch gelovig gedrag, is heel normaal en verdedigbaar. Als humanist gelooft de piot in wetenschap en rede, in redelijkheid en respect. Elke mens staat centraal, wat ook zijn levensbeschouwing en cultuur mag zijn. Vanuit dat standpunt heeft de piot geen problemen met gelovigen an sich, wel met extremisten van allerlei aard. In alle werelden zijn orthodoxen en hun leer op een minst een blaam voor hun eigen geloof of humanistische levensbeschouwing, met of zonder link naar een of meerdere opperwezens.

Dat een vrijzinnig humanist een onschuldige wafelenbak associeert met patronaal gedoe in een parochiezaal, zegt meer over die vrijdenker dan over de geviseerd festiviteiten. Gebruiken, gewoontes en handelingen binnen de eigen “Parochie” spiegelen tegenover die van een andere levensbeschouwing kan toxisch zijn. En omgekeerd: omdat iets voorkomt bij “de anderen” maakt het nog niet des duivels, integendeel. Met rede en wijsheid kunnen veel zogenaamde religieuze geplogenheden ook binnen een atheïstische omgeving hun nut hebben. Perceptie is een vieze stempel.

Tot slot nog dit. Naar het schijnt bakken ze in de vrijzinnige parochie van de piot lekkere wafels.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.