Taalfysica

Laatst genoot de piot intens van wat hij liefdevol noemt “taalfysica“.

Er zijn weinig zekerheden in het leven. De dood als het einde van alles is er eentje. Dat alles wiskunde is, hoort ook thuis in het rijtje. En dan is er ook nog taal. Want taal, in welke vorm dan ook, is essentieel. Zonder taal geen leven. Het is geen leven zonder taal. Taal verbindt mensen en gedachten. Taal boetseert de wereld.

Taal is een handigheid en een behendigheid. Taal is complex. Taal is mooi en machtig. Taal is gevaarlijk en lastig. Taal is statisch en constant in beweging. Taal lijkt wel een caleidoscoop uit een andere dimensie.

Taal is schoon, meestal. Sommigen bezigen taal met minder nobele bedoelingen en dan is taal vuil en vies.

Woorden zijn de hoekstenen van taal. Deze bouwblokken zijn zoveel meer dan simpele kleurrijke klankreeksen. Los van verbuigingen en vervoegingen kunnen intentie en intonatie de betekenis van zowat elk kreet in bijna duizend verschillende richtingen van het taal-universum duwen. Sommige woorden zijn dermate betekenisfluïde dat ze zonder context elke waarde verliezen. Dat soort rededelen kan zowel als scheldwoord dan wel als bejubeling hun rechten opeisen. Dit soort termen en uitdrukkingen kennen een dubbel leven, pejoratief én amelioratief. Los van intentie en intonatie is die laatste invulling grotendeels bepaald door de context. Intentie en intonatie zijn slechts het cement van de taal.

En waar twee parameters een significante rol spelen, ontstaat een kwadrant, waarin elke uitspraak en gebruik van een betekenisfluïde woord een plaatsje vindt.

figuur: het kwadrant van de taalfysica

Deze wetenschap lijkt op het eerste gezicht nutteloos, maar dat is het niet. Het verschaft het inzicht dat een bepaald woord uitgesproken door een bepaalde persoon in een bepaalde context, een hele andere betekenis krijgt dan wanneer het in andere omstandigheden uit een andere mond komt. Soms doet de intonatie er zelfs niet toe. Voorgaande is maar één van de redenen waarom van bovenstaande figuur geen driedimensionaal model is gemaakt. De ander is dat zoiets teveel prutswerk is voor een onhandige en ongeduldige piot.

Waar het om gaat is dat individuen geheel om hun eigen redenen hetzelfde specifiek woord over de tong laten rollen, terwijl ze er elk totaal iets anders mee bedoelen. Dat is lastig. Anderzijds maakt het een opening om bepaalde beledigingen om te kneden tot iets positiefs. Dat bijvijlen en bijspijkeren is in ieder geval simpeler dan het tekenen van een driedimensionaal model. Niet iedereen is nu eenmaal zo begaafd als Sheldon.

Het klinkt misschien allemaal geweldig onnozel, maar het weet de piot mateloos te entertainen. It is pure fun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.