Kamerendans

Laatst zocht en vond de Via Prosperità naar een nieuwe harmonische balans.

Velen weten het reeds: Het Studentje is student af. Het laatste online-examen is afgelegd, alle schoolboeken zijn dichtgeklapt en zowaar heeft een elektronische uitnodiging zich aangediend met de vraag haar tweede officiële Bachelor-oorkonde ter campus op te halen. De plechtige proclamatie is beloofd voor later. Gedurende een fractie van een seconde overweegt de piot Het Studentje te herdopen tot Bachelor2. Dat gaat niet door, want dat epitheton ornans klinkt nog minder mooi dan dat het schrijft.

Ongeveer gelijktijdig met dit heugelijk nieuws dient zich nog een andere, meer importante en nauwgezet geplande ontwikkeling aan. Na maandenlang pendelen tussen de Breydelstad en Oilsjt, met een occasionele tussenstop in de Arteveldestad, is Het Studentje en haar mister M. geland in een stemmige appartement zeven hoog aan de Gentse Coupure (Rechts). Bij de plechtige verhuis zijn 3 middelgrote verhuiswagens voldoende om vanuit de Via Prosperità haar tafel, bed en kast, en ook haar vestimentaire collectie ter plaatse te krijgen. Een hoop achterblijvende spulletjes in een handvol halfgevulde verhuisdozen of verloren gelegd op schappen, kunnen de feiten niet verdoezelen: Het Studentje heeft het pand verlaten. Een zoveelste mijlpaal in de geschiedenis van de roemruchte Via Prosperità.

(Aficionado’s hebben wat nu volgt elders allemaal al eens vernomen. Voor zij die het nog niet weten, volgt hier een sterk ingekookte versie.)

Zoals eerder bij het uitwuiven van Junior beïnvloedt het vertrek het gebruik van het eerste verdiep van het huis, dat oorspronkelijk drie slaapkamers en een ongebruikte zolder telde. Tot de dag dat onder de dakleien een bureau (“schrijvershok” blijft de piot halsstarrig volhouden) en een slaapkamer beschikbaar zijn, is de grootste kamer – die aan de straatkant – het exclusief terrein van Junior. De hoekkamer achteraan is de kleinste en voorbehouden aan Mijn Groote Liefde en haar piot. Het Studentje krijgt de resterende kamer achteraan toegewezen. Na hun verhuis naar de echtelijke bedstee naar de zolderkamer, is de oorspronkelijke slaapkamer van Mijn Groote Liefde en haar piot voortaan hun dressing. Van het vertrek van Junior maakt Het Studentje gebruik om te verhuizen naar de kamer aan de straatkant, en maakt zo plaats voor een grotere dressing voor haar ouders. De kleedkamer zelf krijgt met de komst van een infraroodcabine een upgrade tot “wellnessruimte“.

Met het uitwuiven van Het Studentje komt op het eerste verdiep opnieuw een kamer leeg te staan en dient zich een nieuwe kamerendans aan.

Het oorspronkelijk plan is dat de echtelijke bedstede verhuist van het soms redelijk benepen zolderkamertje naar de grote, zonnige slaapkamer aan de voorkant, terwijl het ledikant onder het dak voortaan logés mag ontvangen. Na ongetwijfeld rijp beraad ziet Mijn Groote Liefde het enigszins anders. De ruimte die achtereenvolgens Junior en Het Studentje slaap- en studie-genot bracht, mag zich opmaken voor een nieuwe functie: de dressing. De (nog steeds onbetwiste) generaal van de Via Prosperità ziet liever de kamer aan de achterzijde van het huis als het nieuwe onderkomen van haar nachtleger: “Het is er rustiger én ’s ochtends heb je de zon. Dat is plezanter slapen en wakker worden.

De piot heeft geen argumenten tegen deze ordonnantie, zo hij al zou willen, kunnen en mogen. Bovendien heeft hij een hoger, bijna spiritueel gevoel bij dit alles, want hij proeft een cirkel die zich sluit. Met deze herschikking hebben alle kamers op de eerste verdieping van de Via Prosperità in de loop van de geschiedenis onderdak geboden aan de kledingkasten, de opbergrekken en de kapstokken van Mijn Groote Liefde en haar piot. En meer dan dat.

Evenwichtigheid om zijn mooist.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.