Penverlamming

Laatst verlamde het narcisme van Criminele Idioten* de piot.

Het is niet voor het eerste – en helaas allicht ook niet voor het laatst – dat een gebeurtenis, een nieuwsfeit of een uitspraak al de energie wegbrandt uit het verstand van de piot. Soms is het zo erg dat de sukkelaar niet eens de kracht heeft om zijn pen deftig vast te houden. Ditmaal is de ramp compleet en langdurig. Meer dan een week lang slaagt hij er nauwelijks in een zinnige zin te schrijven (zo dat ooit al het geval was), laat staan een gedreven gedachte op papier te zetten.

Andermaal is het codewoord “Narcisme“. Deze persoonlijkheidsstoornis op zich, en ook de figuren die eraan lijden en hun acties, stoten de piot bij herhaling tegen de borst.

Ditmaal is het niet anders. Van alle kanten bestormen navelstaarders en hun narcisme zijn vesting. De piot blijft zich ergeren aan de strapatsen van Den Donald, BDW en andere, aanverwante psychopaten. Uiteraard is hij in alle staten omwille van de oorlogsgruwel die opper-Rus Vladimir Poetin als een cynische sadist uitstort over Oekraïne, West-Europa en de rest van wereld. In zijn ogen zijn het evenvele etterbuilen die keer op keer bewijzen tot wat voor onmenselijke daden en gedachten de meest simpele en simplistische nationalistische ideeën in staat zijn.

Toch zijn het ditmaal niet de alom gekende en erkende fratsen die in de kop van de piot een helse neuronen-storm ontsteken. Katalysator is een naar verhouding minuscuul voorval in het Foreest Felthem, zowat dé favoriete wandelplek van Magnifieke Marcel en zijn dienaar.

De verantwoordelijke overheden nemen het bosbeheer van dit zakdoekgroot domein zeer ernstig. Met de lente en de zomer in zicht, duiken hier en daar clusters op met verse aanplantingen, zodat het Foreest niet alleen vandaag maar ook in de verre toekomst zijn groenheid kan behouden. Ecologisch want recycleerbare borden smeken passanten deze groeizones te respecteren en niet te betreden.

Die namiddag hoort de piot van ver dat het Foreest Felthem andermaal het toneel is van een of andere activiteit. Op de heuvel boven de antieke ijskelder middenin het bos roept een als renner uitgedoste kerel instructies in het rond, terwijl een sliert fietsende jongeren een schijnbaar uitgezet parcours afspurten, tussen de bomen, over de bult en dwars doorheen een drooggevallen sloot. Ondanks zijn fietsverleden en -sympathie blijft de piot het moeilijk hebben met rondrijdende crossers en VTT-ers in zijn geliefd bos: hun noppenbanden woelen de aarde om en maken de wandelpaden regenplasgevoelig.

Ter hoogte van de ijskelder breekt het hart van de piot. Het uitgestippeld rijparcours loopt niet alleen over de heuvel, maar trekt ook een lus dwars doorheen een cluster net aangeplante jonge boompjes. Er zijn meer vragen dan het verstand van de piot kan beantwoorden.

Wat gaat er om in het hoofd van de instructeur? Hoe crimineel moet je zijn om zo’n parcours te bedenken en uit te stippelen? Wat vertelt zo’n beslissing over de ingesteldheid van zo’n mensen? Wat te denken over een maatschappij en burgers die vandalisme een normaal en aanvaardbaar fenomeen vinden? Want uiteindelijk is dit bewust kapot maken van openbaar goed op kosten van de belastingbetaler. Uiteindelijk is dit met voorbedachte rade beschadigen van een beschermd stukje natuur. Dit staat gelijk met blinde vernielzucht.

Het antwoord op de vraag welke narcistische hersenkronkel uiteindelijk verantwoordelijk is voor dergelijk misdadige mentaliteit, blijft uit, terwijl de verontwaardiging over dit alles alle gedachten sloopt in het broeierige brein van de piot. Zijn asem stokt, zijn stem verstomt, zijn lied verschraalt.

De daaropvolgende dagen blijft het trieste voorval als een heihamer echoën in het hoofd van de piot. Het ritmisch bonzen en bonken verlammen zijn pen.

Tot nu…


(*) Met twee hoofdletters, want ze zijn het waard.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.