Bevredigend

Laatst reflecteerde de piot over voldoening en bevrediging.

Afficionado’s weten het wel. De piot heeft een nieuw, tijdelijk emplooi. Behalve dat dit de Via Prosperità wat meer ademruimte biedt, is er nog een handvol andere consequenties, de ene al beter dan de andere. Het striktere tijdschema, zowel des ochtends, tijdens de dag, als bij het schemeren, is niet echt een probleem, integendeel. De ingeperkte mogelijkheid tot frivool pennen wegens minder tijd, is al veel moeilijker te verteren. Tot slot is er ook nog iets dat thuishoort in de afdeling “goed in je vel voelen“.

Sinds enige tijd start de dag in de Via Prosperità minstens een vol uur vroeger dan voorheen. Dat heeft niks met het zomeruur te maken. De piot laat de wekker van zijn satelliet-gestuurde sporthorloge om precies 06:00 CET trillen en nerveus biepen. Dat is het dwingend teken om een strik ritueel aan te vatten. Na de obligate ochtendpil (hypertensie), het verkwikkend douchen van het verroest lichaam en het poetsen van de weinige tanden die hem resten, start de piot met de voorbereidingen van het ontbijt. Drie kwartier na zijn reveille is de tafel gedekt en wacht de koffie op de ochtendlijke manifestatie van Mijn Groote Liefde. Dat is telkens weer een machtige ervaring. Het is weinigen gegeven om op zo’n elegante en sierlijke manier te strompelen. Veel tijd om de genieten van al dat natuurschoon heeft de piot niet. De Road King staat te trappelen om zijn berijder naar het emplooi te begeleiden.

In tegenstelling tot piot heeft Mijn Groote Liefde het bij momenten wél behoorlijk moeilijk met de nieuwe cadens. Door het fors gewijzigd ochtendschema van de piot is de imperatieve ochtendwandeling met Magnifieke Marcel op haar takenlijstje geland, waardoor ook zij op haar beurt de echtelijke sponde een uur eerder moet verlaten. Het doet haar telkens pijn, want op dat uur heeft haar kathedraal van een lichaam meer weg van een door stormwind geteisterde hooimijt. Maar we dwalen af.

Tegen de tijd dat Mijn Groote Liefde na de parmantige plasronde in Foreest Felthem afscheid neemt van Magnifieke Marcel en zich met de fiets naar de Factorij haast, heeft de piot reeds zijn bureaustoel gevonden en maakt hij zich op voor een dagje beantwoorden van klanten-vragen, begeleiden van bestellingen en – minder leuk – uitpluizen van besognes met de koerierdienst.

In de vergelijking met de vorige temporele tewerkstellingen, is deze opdracht het Walhalla. Daar zit de aanpak en de bedrijfscultuur voor iets tussen. De beginnersfouten van de piot zijn nooit onthaald op vergif, pek en veren, zolang hij er aantoonbaar lessen uit trekt. Op een paar uitzonderingen na is iedereen in het bedrijf blij en vrolijk, sommigen zelfs knettergek. Het proeven en ruiken van zo’n positieve sfeer op een goed draaiende werkvloer is zondermeer een verademing. En dat de core business van de zaak naadloos aansluit bij een passie van de piot, is natuurlijk ook lekker meegenomen.

Dat alles samen is een waarborg voor werkplezier en maakt arbeidsvreugde synoniem van vrolijkheid. Hoewel de piot niet meteen gekend is als een lachebekje, huppelt hij nu breed glimlachend door de werkdag, wat in de eerste dagen resulteerde in avondlijke kaakkrampen. De piot is er graag, en iedereen mag het weten.

Op een dag komt hij tot de vaststelling dat de puike omkadering zijn zelfvertrouwen een aanzienlijke adrenaline-stoot geeft. Dag na dag voelt hij zich fitter, smaakt het eten beter en kan hij steeds meer genieten van de kleine dingen. Sinds het afscheid van zijn vorig leven heeft hij dat wel meer, maar nu is het wel heel intens.

Dit soort verrukkelijk welbehagen is pure pret en bevrediging.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.