Liefde nodig

Laatst zette een verzuchting van een virtuele vriend op en over het Smoelenboek de piot aan het denken.

Eigenlijk begint de overpeinzing al lang voor die stijlvol geformuleerde grief, met een krantenartikel die onweerstaanbaar de aandacht trekt van de piot. Volgens onderzoekers heeft Covid19 op lange termijn wel heel bijzondere en vervelende bijwerkingen. Een daarvan woekert in het gedag van de bevolking. In vergelijking met pre-pandemie heeft de modale weggebruiker (nog) minder respect voor verkeersregels.

Een hele klasse kerels en grieten kiest blijkbaar voor een heel eigen verkeersreglement, bestaande uit amper twee (2) regels (dat is gemakkelijk te onthouden en op te volgen): (1) Ik heb altijd en overal voorrang op alles en iedereen; (2) Ik rijd altijd en overal zo snel als ik wil. Nog meer “IK” dus. Dat soort mentaliteit zou de trieste terugslag zijn voor de strikte maatregelen die uiteindelijk de impact van het vileine virus binnen de perken wisten te houden.

De piot stelt zich vragen. Vooreerste herinnert hij zich hoe reeds vóór de eerste lockdown menig verkeershooligan elke signalisatie of regelgeving interpreteert als een verwaarloosbare suggestie. Daarnaast leert het verloop van de pandemie nu net dat het volgen van een wetenschappelijk onderbouwde regelgeving de beste remedie is om erger – lees: grote accidenten en andere calamiteiten – te voorkomen. Het is tergend dat sommigen halsstarrig weigeren dat laatste in te zien.

En dan leest de piot de frustratie van een internetkennis. Na de ochtendwandeling met Magnifieke Marcel in Foreest Felthem, peilt de piot op de smartpheun naar de stand der dingen. Bovenaan het Smoelenboek prijkt een diepe verzuchting van een virtuele vriend wiens pennenvruchten en occasionele snapshots de piot schier dagelijks met veel goesting tot zich neemt. Lees even mee.

Ik overweeg te stoppen met mijn pogingen om op Facebook op een beleefde en genuanceerde manier een bijdrage te leveren tot het maatschappelijke debat. De toon van sommige reacties is te scherp. Ik kan er niet meer tegen. En wat levert het op?

De gedachte dat ik bij machte zou zijn om iemand op dit medium met geschreven woorden te overtuigen heb ik al lang laten varen. Het is on-mo-ge-lijk. Niemand stapt van zijn gelijk af. Het tegendeel is waar: het is alsof elke discussie, hoe beredeneerd en voorkomend ook gevoerd (toch van mijn kant), de standpunten alleen maar doet verharden. En niet alleen dat, de taal wordt ruwer, onbeleefder, brutaler. Eigenlijk hoeft dat niet te verbazen. De discussies op Facebook – waar geschreven woorden de intonaties en het oogcontact en dus de onmiddellijke verantwoording of het eventuele ombuigen van misverstanden moeten missen – kunnen niet anders dan in dovemansgesprekken vastlopen.

Daar moet de piot even over nadenken, maar niet zo lang: hij weet perfect waar het om gaat. Respect verschrompelt zienderogen. Velen ontzeggen hun zogenaamd eigen gelijk de kritische kijk waarmee zij anderen benaderen. Met een gelijke tred groeit de hardheid en de brutaliteit van hun taal.

De piot gelooft de gedagswetenschappers die stellen dat de relatieve anonimiteit en het schrijnend gebrek aan sociale controle op het internet een donkere schaduw werpen op het gedrag en attitudes in de echte wereld. Het aantal Duistere Tekens is nauwelijks nog te tellen. Andermaal maakt het in het rond stuiterend brein van de piot een onverwachte sprong en landt daarbij op die verhelderende bedenking van Stephen Fry over het verschil tussen patriotisme en nationalisme.

Patriotten houden van hun cultuur en hun land. Nationalisten haten alles en iedereen die niet behoren tot hun regio of (sub-)cultuur. Patriottisme drijft op liefde. Nationalisme groeit op haat. Patriotten hebben achting voor de medemens, wie of wat die ook is. Nationalisten hebben geen greintje respect voor eenieder die anders is.

Dat is een vicieuze cirkel, vreest de piot. Een gebrek aan respect drijft mensen naar extremisme en nationalisme en dat nationalisme wakkert respectloosheid aan, zowel op de openbare weg als in cyberspace. Geenenkel onderwerp of thema ontsnapt er aan.

Er zal heel veel liefde nodig zijn om deze tsunami te keren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.