Pijn

Laatst onderging de hele Via Prosperità een halve marathon.

Aficionado’s weten het: Mijn Groote Liefde en haar piot houden wel van een renpartijtje. Soms wagen ze zich ook aan de betere uitdaging: een straatloopje (lang en kort, overdag en bij nacht), een trail (rennen en vaak ook ploeteren doorheen natuurschoon) of een urban-trial (hetzelfde maar dan door straten, gebouwen en andere bezienswaardigheden van een stad). En af en toe zit daar ook heel serieus werk bij.

De Early Bird Run (12km doorheen een ontwakend Het Zwin) brengt bevestiging: het zit goed met de conditie van Mijn Groote Liefde en verbazingwekkend genoeg ook met het uithoudingsvermogen van de piot. Lang daarvoor is de Via Prosperità al ingeschreven voor de zogenaamde “Great Bruges Marathon“, een loopwedstrijd met internationale allures die in zijn volledigheid de deelnemers ment van de Brugse stadskern naar de Zeebrugse zeedijk en terug, doorheen de pittoreske polders. Of de zwoegende atleten voor dat laatste oog hebben, is een andere zaak.

De halve versie – waarbij de participanten in Dudzele de terugweg aanvatten – leunt dichter aan bij het kunnen van de Via Prosperità. Het doel van Mijn Groote Liefde is uitgesproken modest edoch complex. Gezien haar povere voorbereiding wil ze minstens even goed doen als de vorige editie, maar dan zonder de spieren verscheurende krampen in de slotkilometers. De piot droomt van een negatieve split en een tijd onder de 2u20, afgaande op zijn trainingsdata een redelijk realistisch doel.

Die ochtend ontwaakt de Via Prosperità ongebruikelijk vroeg voor een zondag. Na een voedzaam ontbijt, het aantrekken van klaargelegde loopspullen en het gedoseerd aanbrengen van beschermende vaseline op schuurgevoelige plekken, volgt een zenuwachtige fietstocht naar de startplaats. In de startbox blaast Mijn Groote Liefde het laatste restje twijfel weg uit het hoofd van de piot: “Gij kunt dat! Gij zijt er klaar voor!

Het startschot is welgekomen, al duurt het zoals verwacht een kleine vijf minuten vooraleer de Via Prosperità effectief aan stappen en vervolgens aan lopen toekomt. Mijn Groote Liefde en de piot wensen elkaar veel geluk en nog meer plezier toe, en zoeken elk hun tempo. Al snel verdwijnt Mijn Groote Liefde uit het zicht van de piot.

Die laatste probeert vooral zijn eigen ritme te vinden, en zich niet te laten meezuigen door het enthousiast draven van anderen. Pas na twee kilometer, op de vesten, durft de Piot een eerste maal zijn loophorloge te raadplegen en hij schrikt. Zijn hartslag is voor zijn doen onnatuurlijk hoog en het zelfde geldt voor zijn tempo. Zijn oorspronkelijk plan omvat tragere beginkilometers. Na een flinke deliberatie besluit de piot het gevonden tempo aan te houden omdat het zo lekker aanvoelt. Het pad glooit op en neer, maar dat voelt hij nauwelijks.

Een handvol kilometer verder staat Faffy te supporteren. De piot wijkt wat af van de ideale looplijn om haar goeiedag te zeggen. “Hartslag te hoog,” roept hij, “En ik loop sneller dan voorzien.” De piot schikt van zijn eigen woorden. Wie hard nadenkt kan wel nog nuttelozer begroetingen bedenken, beseft hij, hoewel het allemaal zo erg nog niet is. Het toont aan dat hij wel degelijk met zijn verstand bij het gebeuren is. Vol goede moed vat hij daarop de lange rechte lijn langs het kanaal aan, een stuk dat Mijn Groote Liefde steevast omschrijft als bijzonder vervelend. En andermaal heeft ze gelijk.

Op het einde van de eindeloze betonstrook overspant net na de tweede bevoorrading (water, sportdrank en stukjes banaan) een grote boog de weg: marathonlopers moeten links houden en de rest buigt rechts af om vervolgens het polderdorp Dudzele binnen te lopen. Hier zijn de supporters massaal en manifest aanwezig, waaronder een paar verre nichten van de piot.

Pas bij het verlaten van de dorpskern voelt de piot dat hij wat sneller is gaan lopen. Op zich is dat niet erg. Veel lastiger is de onmiskenbare sensatie dat de wind nu in het nadeel blaast. Bij de laatste bevoorrading is alle plezier uit het hardlopen verdwenen. Het is zwoegen, zweten en zwijmelen, vooral dat laatste. De piot heeft grote dorst en om zoveel mogelijk te kunnen drinken, vertraagt hij tot wandelpas. Op dat moment slaat de verzuring onherroepelijk toe. Wanneer de piot zich opnieuw op gang trekt, valt alles wat was in duigen: de flinke pasfrequentie verkruimelt tot strompelen, het redelijk tempo verdampt en alle tweehonderdvijfendertig spieren in zijn benen doen zeer.

Een handvol kilometer verder ziet de piot het stadscentrum van Brugge wenken. Ondertussen is de pijn allesoverheersend en verergert nog met elke pas richting eindstreep. Af en toe is het allemaal teveel en moet een tiental meter stappen het ergste leed verdoven. De piot ziet het somber in: hij vreest dat de eerste van de marathon hem elk ogenblik kan inhalen. Dat gebeurt niet. Rustig joggend verdwijnen de laatste hectometers tot aan de aankomst op de Grote Markt. Na de streep zoekt en vindt de piot Mijn Groote Liefde nabij de plek waar ze afgesproken hebben. Een kus en een knuffel later kan het uitwisselen van de verhalen beginnen.

’s Anderendaags heeft de piot er zin in. Hoewel de pijn nog lang niet vergeten is, heeft hij goesting in een solitaire bosloop. Dat moet nog wat wachten. Nog een dag later maakt de Via Prosperità reeds plannen voor een volgend event, zij het een trial, een stratenloop of wat dan ook. Ondertussen zijn ook de officiële tijden van de Great Bruges Marathon online beschikbaar. Mijn Groote Liefde is in vergelijking met vorig jaar vier (4!) seconden trager en de piot heeft zijn doel bereikt.

Tot grote verbazing van Mijn Groote Liefde vraag de piot na het raadplegen van de uitslagentabel zich luidop af: “Volgend jaar opnieuw?

Na afloop (links in 2:00:54 en rechts in 2:19:00).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.