Karma

Laatst mijmerde de piot over Karma en diens periferie.

Dat ik nadenk en pseudo-filosofeer over bepaalde voorvallen, houdingen en meningen, is geen mythe. Rechtvaardigheid versus rechtschapenheid, empathie versus sympathie, rechten versus plichten en inzichten versus intuïtie: geen enkel begrip ontsnapt aan mijn nieuwsgierig brein, vooral wanneer ik (te) veel vrije tijd om handen heeft. Ditmaal flaneren mijn gedachten over Karma en alles wat van ver of dichtbij daarbij komt kijken. Zo werken nu eenmaal die hersenen van mij.

Karma is een vaak en graag gebezigd woord, hoewel velen helaas de echte betekenis niet kennen. Het begrip uit het Hindoeïsme en het Boeddhisme draait rond oorzakelijkheid en stelt: “Alle fysieke en mentale acties kennen een gevolg“. Daden hebben gevolgen, direct of indirect. Goede daden leiden tot goede gevolgen. Slechte zaken vloeien vaak voort uit slechte daden. Of anders gezegd: “doe goed om goed te overkomen” en omgekeerd. Tot daar de heel-erg-kort-door-de-bocht-theorie.

Tijdens het nadenken over die actie&reactie-filosofie, kan ik er niet naast kijken: ook mijn omgeving kent een handvol vreemde goed-kwaad-gebeurtenissen. De denkrimpels in mijn voorhoofd diepen verder uit.

Algemeen genomen is het heerlijk toeven aan de Via Prosperità, neem dàt van mij aan. Met de beperkte middelen die het verloop der dingen Mijn Groote Liefde en ikzelf gunt, bouwen en verbouwen wij aan een liefdevol nest waar respect en mededogen centraal staan. We leven erg zuinig, op het randje af gierig. Spaarzaam, maar niet om te sparen, wel om te genieten waar en wanneer het kan, zonder dat iemand daar last van heeft of dat we iemand kwaad berokkenen. La Cuisine presenteert zonder hapering voortreffelijke en voedzame spijzen. Behoedzaam puzzelen we tijd en geld tezamen tot uitstapjes allerlei, van Lanaken over de Provence tot in de States. De kaarten op tafel onthullen een gezonde appetijt in wandelen, joggen en een occasioneel avondje uit. Met onze aanpak kunnen wij ervaringen voorleggen, waarvan anderen slechts kunnen dromen, zo blijkt uit andere verhalen.

Want in de Via Prosperità aanhoort de keukentafel geregeld getuigenissen over hoe het fenomeen “genieten” in andere families en gezinnen niet zo vanzelfsprekend is. Hele clusters individuen kampen zonder onderscheid met allerlei beperkingen, sommige redelijk fysiek, andere op het randje af mentaal. Dat klinkt hard, maar een betere manier om het te omschrijven, vind ik niet zo snel. Met een mengeling van oprecht medelijden en een soort schurende voldoening stel ik daarbij keer op keer vast dat het doorgaans personen zijn die het helemaal niet zo nauw nemen met de consideratie van gevoelens en posities van medemenschen. Ze hebben onmiskenbaar de schaapjes op het droge en leiden schijnbaar een leven waarin alles kan en mag. Helaas weten zij de handenvol geld in hun zakken niet te vertalen in proeven van de geneugten des levens.

Hun foute benadering van het zijn resulteert in het universum dat hen niet genegen is. Spreek me tegen zo ik mij vergis, maar dat lijkt ferm op de definitie van “Karma“.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.