Earabiun / Español

Laatst kreeg de piot een redelijke maar nutteloze vraag voorgeschoteld. Over voetbal. Dit is een samenvatting van zijn antwoord.

Het is geen geheim. Mijn appreciatie voor balsporten in het algemeen en voetbal in het bijzonder, is nogal apart. Sinds jaar en dag kijk ik niet meer naar een balwedstrijd, uitgesteld of niet. Enige uitzondering is American Football. Bij die teamsport draait het om techniek en tactiek, om spelinzicht en atletisch vermogen, om gedrevenheid en samenhorigheid. Zeven veldscheidsrechters, bijgestaan door video-scheidsrechters, houden elke beweging, elke pas, elke tackle scherp in de gaten. Dat alles maakt American Football zowat de eerlijkste teamsport ter wereld: doorgaans wint de beste ploeg.

Deze affiniteit heb ik niet met Europees voetbal (of soccer), hoewel ik als jeugdspeler nog tegen menig balletje heb getrapt. Of het nu de nationale competitie of het wereldkampioenschap is, in regel beperk ik mij tot het lezen van samenvattingen en commentaren, en het gebeurlijk meepikken van een videoclipje van een of ander “magistraal” doelpunt. Vaak is dat laatste een naadloos samensmelten van techniek, tactiek en gedrevenheid, en op zich een flauw afkooksel van de schoonheid inherent aan een pareltje uit een NFL-playbook dat leidt tot een touchdown, een Hail Mary of een 2-point conversion.

Naar ik lees staat Argentinië reeds in de WK-finale, nadat ze op strafschoppen gewonnen hebben van de vleesgeworden arrogantie. Marokko gaat de confrontatie aan met zijn vroegere kolonisator La France in de hoop hetzelfde te bereiken. Ondanks alles hoopt deze francofiel dat de Maghrebijnen het halen. En dat heeft alles te maken met… taal.

Met Marokko en Argentinië in de finale zouden twee talen uit de top vijf van werelds grootste moedertalen vertegenwoordigd zijn: Earabiun en Español. De lijst met moedertalen wordt stevig aangevoerd door Mandarijns (voor 12,3% van de wereldbevolking is ‘Chinees‘ hun moedertaal), met op een verdienstelijke tweede plaats Spaans (6%). Op een gedeelde derde plaats laten Engels en Arabisch (allebei 5,1%) het mysterieuze Hindi (3,5%) achter zich. Nu de Chinezen er om allerlei redenen niet bij zijn, mogen voor mijn part Marokko en Argentinië de finale spelen. En als de Maghrebijnen die winnen, zal ik dat historisch feit omarmen.

Ondertussen laat mijn digicorder mij genieten van NFL-wedstrijden. Ik kijk al uit naar de play-offs en – natuurlijk – de Super Bowl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.