Na de stilte

Laatst trof ik op een bijeenkomst een handvol gelijkgezinden en al snel kwamen de gesprekken terecht bij een gezamenlijke kennis.

Zoals menig lezer dezes blog onderwijl bevroedt, delen Mijn Groote Liefde en ondergetekende een oeverloze passie voor filatelie, meer in het bijzonder de monochrome en duotone grafische voorstellingen van de theeceremonieën in het 14de eeuwse China (vroege Ming-dynastie).

Een assemblee lokt mij naar het verre Lîdje alwaar in de lokale herberg een plaatselijke Kalief het woord tot mij richt. Na de gebruikelijke uitwisseling van beleefdheden en andere saluten, peilt de Rashidun naar mijn bekendheid met een zeker heerschap uit mijn contreien.

De figuur in kwestie in verre van een eremiet, in woord en daad. En ik ken hem wel. Zoals het protocol voorschrijft, bejubelen wij afwisselend de schalkse persoonlijkheid van de gemeenschappelijke bekende. Na die oppervlakkige beschrijvingen valt het gesprek eventjes stil, waarna we als op afspraak hernemen met het hertalen van wat voor de adempauze mutueel verkondigd is.

Vervolgens valt opnieuw een stilte, die ik – terecht – interpreteer als onderling beleefde schroom om de inborst van de snaak verder uit te diepen. Onbevreesd want recht in mijn schoenen open ik het debat en al snel blijkt dat de wederzijdse weifeling nergens voor nodig is. Onder het vernis ontwaren mijn gesprekspartner en ikzelf dezelfde houtsoort.

Met die vaststelling breken de dijken en waaiert het discours uit over alle aspecten van de Ming-geïnspireerde filatelie. Nog voor de aanheffen van de tertsen en tot aan de completen bespiegelen wij een breed scala gedeelde interesses en convicties.

Of hoe een beladen gespreksinterpunctie tot uitermate verrijkende conversaties kan leiden.

Kijk, zoiets vind ik nu grappig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.