Puzzel-eer

Laatst besloten Mijn Meisjes eventjes de digicorder-content en Het Lenig Web opzij te schuiven en te puzzelen.

Het gebeurt wel vaker dat Mijn Groote Liefde schijnbaar uit het niets resoluut beslist te staken met de meest gebruikelijke avondlijke bezigheid, zijnde het beeldbuiskijken vanuit onze Chesterfield-driezit. Ook al is die onderbreking slechts een tijdelijk fenomeen, het siert haar. Niet zelden kiest zij bij dergelijke bifurcatie(*) resoluut voor een vintage alternatief. Haar favorieten zijn breien, gezelschapsspellen en puzzelen.

In die context moet gezegd dat sinds “het grote simulator debacle” Mijn Groote Liefde zich niet meer waagt aan videogamen. Er zijn maar zoveel foute rijrichtingen (“wrong way“) en onvoorziene handelingen (“no way“) die een spelconsole kan slikken voordat het ding spontaan onherroepelijk crasht. Ook de controller is niet eindeloos vergevingsgezind. Maar we wijken af.

De uitbarstingen van brei-lust bij Mijn Groote Liefde leiden zonder uitzondering tot voorwaar unieke creaties, waaronder een onbedoeld asymmetrische cardigan met ingebreide kabels, die na een noodzakelijke wasbeurt uit de trommel kwam als een warme wikkel-kamerjas met eindeloze mouwen. Tot op heden is voornoemd werkstuk primus inter pares. Een andere cum laude succesnummer in deze rubriek zijn de bedsokken, ook al lijken die breisels nog het meest op de elfenmutsen van Hermelien Griffel en haar betoverde breinaalden.

Af en toe weet Mijn Groote Liefde mij te verleiden tot een robbetje rummikub, zij het vooral tijdens warme zomeravonden onder de gloed van de ledlicht-guirlande boven het terras en met een roemer Bouche-du-Rhône-nectar binnen handbereik. En natuurlijk zolang de presentie van Mama Leona of Het Studentje geen andere optie offreert. Zo Mijn Groote Liefde haar grut Junior of Het Studentje tot een of ander bordspel weet te verleiden, zoekt haar piot in zijn mancave preventief dekking voor rondvliegende spelonderdelen.

En dan is er het puzzelen. Ditmaal raakt Het Studentje betrokken bij een veel te groot werkstuk met veel te veel stukjes die veel te klein zijn. En die natuurlijk allemaal op elkaar gelijken. Mijn Groote Liefde laat uitschijnen dat het legplaatje zich snel laat maken en eist daarom de keukentafel op als strijdtoneel. Haar piot kent de doos en schat op basis van een vorige procedure een bezigheid van minstens drie dagen.

Wat ook blijkt. Een week lang zijn ontbijt, lunch en diner verbannen naar de eetplaats, voorwaar een exceptionele opstelling in een doordeweekse Via Prosperità. De vijfde dag tref ik bij het voorspel van het morgenmaal een volledig uitgelegde puzzel aan, op één fragmentje na. Zonder veel nadenken(**) neem ik een zaklantaarn, laat me zakken naar de vloer en snuffel op mijn buik naar het ontbrekende stukje. Bij een van de tafelpoten openbaart het kleinood zich. Met een plots opwellende voldoening duw ik het partje op zijn plaats.

Gelokt door het opgieten van de ochtendtroost komt Mijn Groote Liefde de keuken binnengedarteld. “Heb je gezien dat we gisterenavond de puzzel nog hebben afgemaakt,” verkondigt zij trots.

“Neen. Dat is niet waar,” antwoord ik met onvolprezen moed. “IK heb het laatste stukje gelegd, dus IK heb hem afgewerkt.”

Prompt volgt de hardvochtige maar evenzeer onterechte beschuldiging dat ik middels een slinks plan het ontbrekende kartonnetje al die tijd op zak had en dat ik het pas deze ochtend heb opgediept. En dat allemaal om haar te pesten.

Zuchtend haal ik de schouders op: “Echt waar, ik heb het stukje daarnet op de grond gevonden.” Alhoewel Mijn Groote Liefde het niet prettig vindt, verkondigt zij haar piot te geloven. Daardoor mag ik straffeloos herhalen: “Dus IK heb de puzzel afgewerkt.”

Het is een ongeschreven wet: in dit soort situaties moet ik snel en overvloedig oogsten.

 


(*) Ik gebruik dit woord enkel om de Vlamen Companen voor het hoofd te stoten.

(**) Met dank aan een jarenlange training.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.