Fake failliet

Laatst rolde een Trumpiaanse flard Fake News door de Via Prosperità.

Sinds een handvol weken (het lijkt wel maanden) sieren wegenwerken onze straat. De scheef getrapte trottoirs maken plaats voor nieuw plaveisel. Waar de weg breed genoeg is verschijnen naast het voetpad netjes afgebakende parkeerplaatsen en – waar mogelijk – plantsoenen voor de beloofde bomen. De wegenwerkers nemen eerst de overkant van de straat onder handen. Bergen rioolroosters en -deksels, zandhopen en stapels klinkers, tegels en boordstenen scheppen een geheel eigen sfeer in de wijk.

Bij aanvang van de werken verklaart het stadsbestuur de huisvuilophaling tijdelijk onderbroken wegens de moeilijke doorgang. Hetzelfde schrijven verzoekt de inwoners de bruine en blauwe zakken naar de hoek van de straat te brengen om aldus de wekelijkse afvalinzameling te verzekeren. Voorlopig trekken de mannen van de vuilkar zich geen lor aan van deze richtlijn. Vlotjes negeren zij het tijdelijk verkeersbord F45 onder het motto: “Wij zijn de baas. Als wij zeggen dat we door kunnen dan kunnen wij door en rijden wij door“, wat af en toe aanleiding geeft tot een redelijk uniek spektakel: een achteruit stappende logge vuilniskar met als delicaat hoogtepunt het laverend tussen een bulldozer en een stapel stenen tijdens nemen van de enige bocht in de straat.

Sinds nieuwjaar zijn de wegenwerken weinig opgeschoten. Bij de buurtbakker slaat een met grote stelligheid gebrachte mare Mijn Groote Liefde met verstomming: “De werken liggen stil omdat de aannemer failliet is. We gaan helaas nog maanden in de Balkan wonen.” Aan de ontbijttafel countert de piot het overgemaakt bericht met een diepe frons. Het is niet de eerste keer dan ongegronde roddels over de straatrenovatie zweven, dus vindt hij een minimale feitencontrole geen overbodige luxe.

Nog voor de betrokken stadsdienst antwoordt op zijn simpele navraag, praat de piot met die overbuur die gekend is als “goed geplaatst waarnemer“. Na de gezondheid en het barre weer, komt het gesprek op de wegenwerken en het feit dat de parkeerstrook op een bepaalde plaats anderhalve centimeter boven het straatbeton ligt (later blijkt dat op die plaats het wegdek verzakt is). Over een eventuele faillissement van het wegeniswerkenbedrijf valt geen woord. Bij de piot groeit het vermoeden dat de faling nepnieuws is en het cyber-antwoord van het schepenkabinet bevestigt dit even later: “De werken zijn stilgevallen wegens de vrieskou.”

Over dit alles moet de piot toch even nadenken. Het roddelen en rondtetteren van halve waarheden en hele leugens is geen nieuw fenomeen: het is zo oud als Den Menschheid zelve. Wat wel mogelijk steeds wijzigt en groeit, is de sensitiviteit van de piot hiervoor. Het is een toenemende allergie voor verdichtsels, een hyperbolische hyper-gevoeligheid voor de aanhoudende flagrante en fanatieke flessentrekkerij van Trump, zijn Vlaamsche confraters en gelijkgezinden. Ook in de Via Prosperità.

Terwijl de piot hierover het klavier beroert, begint een gedrongen figuur met ruwe bouwvakkershanden de klinkers te voegen. Daar zijn de werkers weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.