Marteling

Laatst ging de piot voor het eerst sinds het uitbreken van de Tweede Golfoorlog gaan joggen. De arme drommel had geen keuze.

Sinds kort rent Mijn Groote Liefde drie maal per week door het V-bos, over de Finse piste of langs de Gemene Weiden. Voor de lijn hoeft zij het niet te doen. Zo Mijn Groote Liefde dat beweert, gaat half Vlaanderen en een kwart van de wereld haar hartgrondig haten. Het regelmatig joggen doet haar goed, niet alleen naar eigen zeggen maar ook volgens de observaties van de piot die doorgaans nogal kritisch is in die zaken.

Niet voor het eerst trekt Mijn Groote Liefde regelmatig de loopschoenen aan. Na de sportschool met als specialiteit ‘Atletiek’ zocht de toen reeds ravissante ree de universiteit op om uiteindelijk te landen als Regentes Lichamelijke Opvoeding. “Tegen die tijd was ik al in mijn ongeluk gelopen,” pleegt zij daarover te zeggen. Als atlete wist zij de piot altijd in alles te overklassen: uithouding, snelheid en natuurlijk schoonheid. Gezamenlijke gezondheidsloopjes waren voor de ene een kwelling en voor de andere een wandeling met de vingers in de neus. Dertig jaar en evenveel kilogram geleden wist de piot dan toch kortstondig Mijn Grote Liefde te evenaren. Na die ene marathon teveel ging het evenwel opnieuw de verkeerde richting uit.

Het zit Mijn Groote Liefde niet mee. De laatste decades leidt elk flirten met haar jeugdliefde – let wel (!): atletiek – telkens weer tot pijn en smarten. Keer op keer dwingen zweepslagen haar tot verplichte rust en de bijhorende opstuwende frustraties. Met de wijsheid der jaren in haar achterzak pakt zij het ditmaal anders aan: een trage opbouw, een absolute voorkeur voor zachte ondergrond en een volle aandacht voor de betere loopuitrusting. En het loont.

Na meerdere maanden blessurevrij sporten kan het nog beter vindt Mijn Groote Liefde. En terecht. Een zaterdags bezoek aan de lokale atletiek- en triatlon-speciaalzaak leidt tot de aanschaf van nieuw loopschoeisel én aangepaste steunkousen tegen spierletsels.

Die maandagavond landt Mijn Groote Liefde na een drukke dag in De Factorij uitermate goedgemutst in de Via Prosperità. Als een uitgelaten kind voor de eerste schoolreis popelt zij om haar nieuwe uitrusting uit te proberen.

Doe jij ook maar je loopschoenen aan. Je gaat mee,” klinkt het beslist vanuit de dressing. Het dwingende marsbevel overrompelt de piot. Elk protest is futiel. Voor hij goed en wel beseft wat hem overkomt staat de piot opgetuigd in een inderhaast verzamelde sportuitrusting.

Tien minuutjes fietsen later staan Mijn Groote Liefde en haar piot aan de start van de Finse piste. Normaal loopt iedereen tegenwijzerzin maar wij gaan in de andere richting,” decreteert Mijn Groote Liefde en voegt er aan toe: “We gaan eerst rustig lopen, minstens tot aan de eerste oversteek.”

Na amper tweehonderd meter rennen hoort de piot zijn borstbeen en quadricepsen smeken om op te houden met die ongenode waanzin. Mijn Groote Liefde ziet het anders. “Kom op. Je kan het. Een-twee-een-twee. Daar op de hoek gaan we even wandelen,” klinkt het zonder ruimte voor tegenspraak. De piot voelt zich een Navy Seals in opleiding die niet krijgt waarvoor hij getekend heeft.

Twee rondjes met telkens twee (ultra-)korte stapsessies later vindt Mijn Groote Liefde dat het volstaat. De piot protesteert niet. “Hier, neemt mijn muts en mijn handschoenen en ga naar de fietsen,” luidt het volgende bevel, “Ik ga nog een rondje op mijn tempo lopen.” Als een weerlicht flits zij weg.

Terug in de Via Prosperità toont de drill sergeant onverhoopte aandacht voor de toestand van haar rekruut: “Het deed je deugd en je gaat volgende keer weer mee.” De piot knikt slaafs en zegt: “Ja. En ik laat voor mezelf gepersonaliseerde t-shirts drukken.” De ongeveinsde interesse van Mijn Groote Liefde geeft hem de moed om zijn plan volledig te ontbloten: “Loop-sweaters met lange mouwen en met voor en achter de tekst: ‘Help – ze martelt mij‘.

Bij aanvang van de volgende joggingsessie mag de piot zich verwachten aan een twintigtal push-ups. Als straf.

Een gedachte over “Marteling

  1. Pingback: Martelaar | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.