Martelaar

Laatst wist een sweater van de piot de gemoederen te beroeren.

Het begint allemaal met de nieuwe loopschoenen van Mijn Groote Liefde. Aficionado’s van deze verhalenstroom herinneren zich hoe bij die gelegenheid de piot manu militari aan het joggen is gezet. Ergens was dat een groot eerbetoon aan dat ander, evenwel in onbruik geraakte troetelnaampje van Mijn Groote Liefde: De Generaal.

Na het lezen van dat wedervaren laat Junior het internet bij het ouderlijk huis een pakketje afgeven met twee tekst-bedrukte sweaters. Vooraan hengelt de cryptische vermelding “rikwintein.com” naar meer clicks. Op de rugzijde prijkt de uitroep: “Help! Ze martelt mij!“.

Het marsorder van die dag wijst richting containerpark. Vier bussels groenafval, een emmer kapotgevroren bloempotten en nog wat spulletjes krijgen een enkeltje recyclage en wachten op transport. Het is nogal frisjes en daarom grijpt de piot naar de eerste trui binnen handbereik. Toevallig is dat een “martel-sweater“.

Tijdens de manoeuvres tussen de metalen verzamelbakken hoort de piot achter zijn rug geregeld gegniffel. Een huisvader met twee helpende zonen durft het zelfs luidop te zeggen: “Ha! Ze martelt hem!” De jeugdige snaken lachen hikkend en krijgen van de piot een brede glimlach: “Jaja jongens! Pas maar op! Zo gaat dat…!

Aan de verzamelplek voor meubelpanelen en aanverwanten botst de piot op een oude bekende uit een vorig leven. “Ik had je herkend aan je webadres,” geeft hij toe. Wanneer de piot zich omdraait schatert hij het uit. Zijn vraag “Is het dan zo erg gesteld?” krijgt een pseudo-bedrukt antwoord: “Je kent haar toch…“. Het gezicht van vroeger knikt begrijpend.

Bij zijn terugkeer in de Via Prosperità trakteert Mijn Groote Liefde de piot op een strenge reprimande: “Je gaat me toch niet zeggen dat je met die trui naar het containerpark bent geweest.” De piot buigt weemoedig het hoofd, knikt bevreesd en aanvaardt nederig een nieuwe corvee.

Om de aanvang van het weekend te vieren, ordonneert Mijn Groote Liefde ’s anderdaags een ochtendloop in een recreatiebos op een korte autorit van de Via Prosperità. De piot zucht. Ainsi soit-il.

In een vlaag van absolute zinsverbijstering bedenkt de piot dat Junior de “martel-sweater” speciaal met dat doel heeft besteld en trekt daarom het kleinood aan. Pas onder het geboomte – in de eerste hectometers van het bepijlde hardloopcircuit – merkt Mijn Groote Liefde het kledingstuk op. Meteen voelt de piot hoe zij het tempo een paar streepjes optrekt. Binnen de kortste keren imiteert zijn anders rustige en ritmische ademhaling het gepuf van een labeurende stoomtrein.

In het foreest stuiven de joggers (eentje kwebbelt er op los; de ander sterft duizend doden) voorbij enkele vroege wandelaars. Op elke vluchtige begroeting volgt een genietend gegniffel. Mijn Groote Liefde doet alsof ze niks hoort. De piot is al blij dat hij volgen kan. Een elegant rennend mooi meisje vervoegt de looplijn en sluit aan. Plots hoort de piot haar proesten. In een uiterste krachtinspanning kijkt hij om en ziet nog net hoe het juffertje giechelend een zijpaadje induikt. Gelukkig is er in de benen van de piot al lang geen plaats meer voor nog meer lood.

Een eeuwigheid later valt een bende boswegel-rijders Mijn Groote Liefde en de piot in de rug, net voor een T-splitsing. Aan de aardeweg slaat de hinde rechts af, op de voet gevolgd door haar zwoeger, terwijl de slijkduivels links opdraaien. “Je mag je niet laten doen hé,” merkt een van hen luid op, alsof dat een optie zou zijn.

Terug bij Het Zwarte Monster bestudeert Mijn Groote Liefde onder het stretchen een geafficheerde kaart van het joggingparcours. “Hé. Er is ook nog een tweede, kortere ronde,” zingt haar zalvende stem, “Als je wilt kunnen we dat er nog bij nemen.

Diep hijgen legt een zegel op de lippen van de piot. Nog net slaagt hij er in om Het Zwarte Monster te openen waarna hij zich in de bestuurderszetel laat vallen. Twee slokken water en een dozijn diepe ademteugen later reutelt hij een zo uitgebreid mogelijk antwoord.

Neuh.

img_20190324_100400

Een gedachte over “Martelaar

  1. Pingback: Inspiratieloos | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.