Zinrijk

Laatste verzeilde de piot in zinrijk woelige water. Aanleiding was een niet geheel verzonnen edoch bedoeld amusante en vooral kritische historie over een opzienbarende kennismaking met Qi Gong.

Wie mij kent weet het wel: ik ben een atheïst. Daarom klinkt het voor sommigen zo vreemd als de ervaringsdeskundige in mij bevestigt dat Zen bestaat en dat Karma werkt, zij het niet op de manier dat geestverruimende goeroes hun kudde voorhouden. Onthoud evenwel goed dat ik daarbij nooit ofte nergens de behoefte voel om op mijn beurt allerlei pseudo-spirituele traktaten, contemplaties en exposés daarrond te verzinnen. Af en toe een van de pot gerukt vertelsel volstaat. Tevens kan ik als geen ander getuigen dat Yoga (net als zoveel andere lichamelijke exercities) deugddoend is voor lichaam en geest.

Religie en spiritualisme is op zijn best een poging van zoekende stervelingen om hun feitelijk bestaan een plaats te geven in een al dan niet complexe realiteit. Daar is op zich niks mis mee. Het gaat pas fout wanneer dwingende onverlaten dat onschuldig streven in een strak en schimmig systeem gieten. Wanneer dominante meesters – godbetert – een rigide instituut bouwen rond die logische zoektocht naar zin en rede, gaat de trein onherroepelijk uit de bocht. Ze doen maar, zolang die snoodaards niet gehinderd door hun bange arrogantie mij waterboarden in hun dogma’s.

Nogmaals: ik voel geen zucht naar zingevende evangeliën en andere schrifturen boordevol tegenstrijdigheden en onrealistische voorstellingen. Verzonnen en ontastbare krachten en elementen die ontsnappen aan het oog van elektronenmicroscopen, energiesensoren en andere technieken met reproduceerbare resultaten, overleven aldus geen enkele wetenschappelijke toetsing. Dat maakt dat ze thuis horen ofwel in de sprookjesafdeling van de gemeentelijke bibliotheek, ofwel in de prullenmand.

Qi Gong is een zalige gymnastische belevenis die ongetwijfeld Zen kan brengen in mijn bezig brein. Dat lukt evenwel niet als die helende gestes gebeuren op een bedje van chakra’s, energiebanen en andere mysterieuze magische krachten. Voor alles is een uitleg en ik geef ondubbelzinnig de voorkeur aan een wetenschappelijke benadering. Zo is ondanks het aandringen van de docent de “energie” die ik blijkbaar samen met klasgenoten voel onder mijn zijdelings gespreide armen, geen tastbaar geworden “Qi“. Het is verzuring van mijn armspieren.

Zoals ik zei geloof ik in Karma en mede daarom ga ik niet terug naar die mobiele tempel in dat knus turnzaaltje. Uiteraard gun ik de believers hun dwaling en wens ik hen daarbij het allerbeste toe. Ze hebben het nu eenmaal nodig.

Namasté

Een gedachte over “Zinrijk

  1. Pingback: On-Zen | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.