Hartenslagen

Laatst bracht een rustige bosloop mysterie.

Een prille lente wenkt en Mijn Groote Liefde verkeert in opperbeste stemming. Haar ademhalingsproblemen van de voorbije week zijn geduid als een vorm van hyperventileren. Volgens onze huisarts treft die kwaal in de schaduw van Covid-19 wel meer mensen. “Rustig blijven sporten, klinkt het telefonisch advies, “Dat helpt…

De piot heeft er zin in. Sinds de laktaat-test van Mijn Groote Liefde mag hij tijdens het gezamenlijk conditielopen het tempo, de afstand en de route bepalen, voorwaar een unieke opportuniteit die hij telkens weer met beide handen aangrijpt. Ook nu weer.

Mijn Groote Liefde volgt als een schaduw, vrolijk babbelend, zonder dat haar ademen overslaat in hijgen. De piot houdt zijn hardloophorloge goed in de gaten en mikt op een hartritme tussen de 115 en de 130 slagen, te paard op zones 3 en 4. Uit ervaring weet hij dat het dan prettig joggen is. Tijdens het rennen door bos en meersen confronteren Mijn Groote Liefde en de piot hun respectievelijke pols-pulsaties, wat leidt tot berusting bij hem en frustraties bij haar (haar hartslag is steeds 10 tot 20 beats hoger).

De handige hardloophorloges hebben niet op alle vragen een antwoord. Zoals bij het groot mysterie wanneer Mijn Groote Liefde om praktische redenen (tegenliggers, een wegversmalling, een stukje bergop) een kort eindje voorop gaat lopen. Telkens weer concentreert de piot zich op zijn ademhaling en stapfrequentie, en toch piept zijn polshorloge iedere keer alarmerend dat zijn hartslag de 135-grens overschrijdt.

Onder het rennen overloopt de piot de mogelijke hypotheses. Ofwel gaat des gevallen het tempo met een ruk omhoog en past hij om bij te blijven zijn paslengte aan, wat staat voor een grotere inspanning en hogere polsslag. Ofwel jaagt het zicht op het ranke lijf van Mijn Groote Liefde zijn rikketik in overdrive.

Hoewel hij het anders uitlegt jegens Mijn Groote Liefde, twijfelt de piot niet: het is haar derrière.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.