Mae

Laatst mocht de piot officieel een epitheton ornans toevoegen aan zijn résumé: pépé.

Het is allang geen geheim meer. Na een jarenlange omzwerving landt Junior nabij het Berlaars Broek. Daar komt hij tot rust, geborgen in de armen van Mel G., wiens hart hij deelt met een lief, pluizig en knettergek hondje genaamd Meneertje.

Junior en zijn dame openen de celebratie van de recentste zonnewende met een hoogst importante mededeling: ze zijn zwanger. Enige tijd later – op een speciaal daartoe georganiseerd gezellig samenzijn – verklapt een confetti-kanon het geslacht van hun toekomstige spruit: het is een vrouwtje. Naarmate de zwangerschap ten einde loopt, is ook de geboortedatum niet langer een geheim der natuur. Net als Junior destijds vindt het kindje het veel te gezellig in de buik van mama. Daarom besluit de gynaecoloog de bevalling in te leiden.

De naam van het meisje blijft evenwel een mysterie. Na veel aandringen verklapt Junior het aantal letters dat de naam telt: drie (3). Dat lokt nogal wat speculaties uit. Tante Faffy gokt op “Fay“, omdat ze dat een mooie naam vindt. “Zonder veel bijbedoelingen,” voegt zij er niet echt overtuigend aan toe. De piot en toekomstige pépé houdt het simpel. Wat ook de naam mag zijn, hij zal zijn kleinkind aanspreken met “Zoë“, beweert en bezweert hij. Maar hij zegt zoveel.

De heugelijke dag vernauwt Covid-19 het contact tussen de aanstaande ouders en de achterban tot een intense WhatApp-berichtenstroom. De volgers weten heel snel wanneer het moment suprême aanklopt, en dan is het wachten tot de eerste foto.

Om 15u10 is Mae Wintein op de wereld gekomen! Heel vlotte bevalling: direct super alert, maar geen traantjes. Allez ja: voor ons wel maar voor ’t kind niet.“, schrijft Junior rond half vier.

Bij het horen van de naam vergeet de piot op slag zijn vermetel voornemen om zijn kleinkind tot in de eeuwigheid met “Zoë” aan te spreken. Mae is [meɪ] en zal altijd Mae blijven. Mae vindt hij mooi.

Uiteraard googelt de piot de afkomst van de denominatie, zonder eenduidig resultaat. De naam Mae en de vele varianten daarop komen voor in zowat alle religies, culturen en talen ter wereld. En die wetenschap voegt nog een laagje schittering toe aan het woordgeluk van de pépé-piot.

Mae is afgeleid van May, Maya, Mayim, Maysun, May-Jee en nog wat begrippen, leert de piot. In het Sanskriet betekent de naam “illusie”. Maya was de naam van Boeddha’s moeder. In de Grieks-Romeinse mythologie is May de oudste Pleiade, met wie Zeus zelfs een zoon had: Hermes. Deze May uit de klassieke oudheid is vereeuwigd als een groep van zeven sterren binnen het sterrenbeeld Stier (voorwaar een link met tante Faffy). Iets meer naar het oosten is Mayim Hebreeuws voor “water”. Bij de Arabische buren vindt je de meisjesnamen May, Maysem, Maysoon en Maysun en die betekenen “met mooi gezicht of lichaam”. Nog verder, bij de Chinezen staat May voor “mooi” en May-Jee voor “mooie engel”. Zoveel mogelijkheden dat de piot snel het woordsurfen stopt.

Dat belooft.

Mae is een “mooie engel” met de belofte van een “mooi gezicht”. Evenwel is binnen de confederatie waarvan de Via Prosperità deel uitmaakt, het koppelen van haar naam aan “water” allicht een “illusie”. Dat zal de toekomst uitwijzen.

Welkom op deze wereld, Mae. Je pépé groet je!

Mae en Junior

Een gedachte over “Mae

  1. Pingback: Graag een ferme stoot | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.