Relatie-wiskunde

Laatst exploreerde de piot de wiskunde van menselijke relaties.

Endorfine doet rare dingen met de hersenen van gelegenheidsjoggers. Tijdens het occasioneel rennen door bos en meersen, schieten ook bij de piot de gedachten alle richtingen uit. Af en toe levert dat heel vreemde combinaties op. Die dag is het niet anders. Tussen twee hoofdstukken van het boeiende boek “Quadrivium(1) door, besluit de piot toe te geven aan de hunker naar de verslavende rush die komt met een loopje in de natuur. En hij heeft het geweten.

Joggen is een contemplatieve bezigheid. Veel meer dan een handvol hectometers is niet nodig, of de piot delibereert een recent doorgeknipte vriendschappelijk band. “Alles is wiskunde,” knalt het onaangekondigd door zijn hersenpan. Even is hij van de wijs. Even blijft hij haperen bij de vraag of het überhaupt mogelijk is menselijke emoties en relaties in getallen, patronen en structuren te gieten. Allicht verdoofd door de opioïde peptide besluit de piot een poging te wagen.

Rond tijd dat zijn haperend en stervend lijf de Via Prosperità bereikt, heeft de piot in zijn hoofd een wiskundig raamwerk met betrekking tot algemene verhoudingen uitgedokterd. De daaropvolgende dag op zijn zolderkamer slijpt en vijlt hij verder aan wat hij nogal hoogmoedig “de algemene verbintenissentheorie” noemt. Uiteindelijk ziet deze allesomvattende formule voor het toetsen van een mogelijke relatie met een bepaald persoon, er als volgt uit:

( (A+H)2 + P ) / 2R = X

De gebruikte parameters in deze formule zijn als volgt:

  • A = attitude (attitude): het gedrag, de mentaliteit of de houding die de persoon in kwestie etaleert.
  • H = eerlijkheid (honesty): de betrouwbaarheid en openheid van hetzelfde individu.
  • P = principes (principles): de overtuiging die aan de grondslag ligt van zijn of haar denken en handelen.
  • R = relatie (relation): de manier waarop de betrokken ziel zich verhoudt tot de vraagsteller.
  • X = uitkomst (final result): het resultaat dat bepaalt welke relatie aangewezen en/of mogelijk is tussen de partijen.

De waarde van “A“, “H” en “P” varieert telkens decimaal tussen “0” en “2“. Nul of niets is in dit geval best OK, want daar staat het ook voor: geen problemen en/of opmerkingen op dit vlak. Bij ernstige twijfels over het gedrag, de eerlijkheid en/of de principes van het individu krijgt het respectievelijk element waarde “1“. Waarvoor “2” staat, laat zich wel raden.

Het element “R” kent twee waarden (“0” en “1“) en definieert de intensiteit van de al dan niet bestaande relatie. Het symboliseert tevens de aard van de verhouding. Bij familieleden en partners is “R” doorgaans gelijk aan “1“. In alle andere gevallen – ook vriendschappen – is het “0” (geen nauwe en aantoonbare relatie).

In heel dit verhaal is de uitkomst (“X“) omgekeerd evenredig aan de waarde van de relatie en geeft cijfermatig weer of het aangewezen is de verhouding al dan niet aan te houden. Zo “X” gelijk of kleiner is aan “1“, dan is er geen probleem. Wanneer de uitkomst evenwel “2” is, is een grote voorzichtigheid geboden. Sneller dat je denkt kan dat cijfer veranderen.

Zodra “X” groter is dan “2“, rest er slechts één advies: “RUN“.


(1) “Quadrivium”; meerdere auteurs, Uitgeverij Librero, 410 blz, ISBN 978-90-8998-303-9

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.