Het einde van een afscheid

Laatst kwam een heel lang afscheid tot een einde.

Dat uitwuiven begint ergens midden in 2016. Tijdens een kortverblijf in de Provence schrijf ik een eerste versie van een afscheidsbrief aan mijn vader. Want rond die tijd klinkt alsmaar luider het aankloppen van het onvermijdelijke. Het opstel groeit uiteindelijk uit tot het prevelement dat hierna volgt.

De laatste jaren van zijn bestaan leefde mijn vader op gestolen tijd. Bij elke aandoening of incident wist een medische ingreep het onontkoombare wat uit te stellen. Meer dan een jaar geleden nam ik mentaal afscheid van mijn vader. Zonet was er het fysieke vertrek. Enkel de dood is onfeilbaar.

pa

 


 

De Wetten Wintein

Dag Pa.

Ik beloof het: ik zal het kort houden. Iedereen weet dat je niet van speeches houdt; vooral niet van het lange soort.

Eigenlijk wil ik je bedanken voor alles wat je me hebt geleerd. En ik het het dan niet over al die zogenaamde schoolmeester-wijsheid. Of misschien juist wel. Alles wat je onderrichtte, laat zich samenvatten in 3 begrippen of richtlijnen. De Wetten Wintein zo je wil.

  1. Alles is Relatief;
  2. Toon altijd en overal Respect;
  3. Karma bestaat.

Alles is Relatief”. Het is een van je meest legendarische uitspraken die uiteindelijk een eigen leven is gaan leiden. Weet je nog? Tijdens die zomeravonden op een Zuiderse camping? Die lange gesprekken boordevol pseudo-filosofische beschouwingen, gedrenkt en gevoed door opstotende puberhormonen. Wij – en daarmee bedoel ik mezelf en een handvol neven en zogenaamde BFF’s – wisten met grote stelligheid wat er fout liep in deze wereld en hoe we de maatschappij stormenderhand zouden aanpakken, veranderen en verbeteren. Heerlijk als ik eraan terugdenk.

Je zat steevast met gepaste ernst te luisteren, knikte begripvol en toen kwam je ultieme zet. Met – ontken het niet: ik weet het nog goed – een monkel-glimlach op de lippen. “Zo is het ook,” zei je. “Je hebt gelijk,” zei je. En dan kwam het: “Je kan je ook anders bekijken. Want alles is relatief”. “Alles is relatief”. Keer op keer. Op den duur werd het een running gag en ieder van ons vond dat niet eens zo erg.

Wat je bedoelt en wat je ons toen wilde bijbrengen is me vandaag in deze sterk veranderende wereld heel duidelijk. Nuance. Elke discussie heeft nood aan nuance. Het is van het grootste belang om genuanceerd tegen de dingen aan te kijken. Nuance is een van de vele en niet de minst belangrijke zaken die geciviliseerde mensen onderscheidt van de beesten-wereld. Het is wat eerlijke mensen onderscheidt van boertige brullers van “fake news”.

De tweede regel zegt: “Toon altijd en overal Respect”. Je maakt daarvan altijd een punt. We moeten en zullen de nodige respect opbrengen, voor mensen en dieren, voor dingen en ideeën. Je vindt dat niet alleen beleefd en dus vanzelfsprekend. Je vindt het vooral eerlijk. Iedereen moet dezelfde kans krijgen. Iedereen heeft recht op een fout. Zelfs meerdere. Je moet respect hebben voor doeners en denkers.

Respect hebben” is een regel waar je heel erg op staat. Misschien dat “Wet 2” nog belangrijker is dan “Wet 1”. Of omgekeerd. Maar daar kom ik later op terug.

Tenslotte is er nog “Karma”. “Karma bestaat”. Je hebt dat nooit met zoveel woorden gezegd, maar je voelt gewoon dat het past bij je overtuiging. Iedereen weet dat je niet gelovig bent, in de klassieke zin van het woord. Je bent niet gelovig, en toch is Karma duidelijk een van de zaken waar je wél in gelooft. Naast mensen, en goed tafelen, en reizen om te leren, want daar geloof je ook in.

Behandel de mensen in je omgeving goed, en je zal zelf goed behandeld worden. Daar komt het op neer. En als je het goed en wel bekijkt, sluit “Wet 3” naadloos aan bij “Wetten 1&2”.

Dat is het dus: Relativeren, Respect en Karma. Alle drie de begrippen zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. De Wetten Wintein houden elkaar in evenwicht en versterken elkaar. Te samen vormen ze een erfenis die ik koester en cultiveer.

Nogmaals, want het kan niet genoeg gedeclameerd worden: Relativeren, Respect en Karma. Het zijn 3 geweldige manen die schitterend roteren rond één centraal punt: een Goed Mens. En dat was je. Een Goed Mens (en dat is geschreven met 3 beginhoofdletters).

Pa, bedankt voor alles.

pa_trein

3 gedachtes over “Het einde van een afscheid

    • Ontroerende woorden en heel erg mooi neergepend, Rik. Nog veel sterkte bij het verwerken van dit (niet onverwachte, maar toch harde ) verlies.

      Like

  1. Pingback: Symboliek | Rik Wintein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.